x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie CSM ia în discuţie candidaturile pentru funcţia de vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

CSM ia în discuţie candidaturile pentru funcţia de vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

15 Sep 2016   •   23:45
CSM ia în discuţie candidaturile pentru funcţia de vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

Secţia pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ia în discuţie, vineri, candidaturile depuse pentru ocuparea funcţiei de vicepreşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. 

Pentru acest post şi-au depus candidaturile Lavinia Curelea, preşedinte al Secţiei I civile, şi judecătoarea Nela Petrişor. 

Potrivit calendarului anunţat de CSM, cei interesaţi şi-au putut depune candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte în perioada 18 iulie - 18 august. 

Pe 22 august au fost publicate proiectele de management, iar în intervalul 19 august - 4 septembrie CNSAS a verificat dacă judecătorii care şi-au depus candidaturile au făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau au colaborat cu acestea, iar Direcţia de resurse umane a controlat înscrisurile depuse la dosarele de candidatură. 

Potrivit legii, numirile în aceste funcţii se fac de către preşedintele României, la propunerea Secţiei de judecători a CSM, pentru un mandat de trei ani, care poate fi reînnoit o singură dată. 

Obiectivele Lavinia Curelea sunt, potrivit proiectului său de management, dezvoltarea comunicării între secţiile instanţei supreme şi armonizarea regulilor ce guvernează activităţile de judecată şi activităţile administrativ-jurisdicţionale în materie civilă; stabilirea unor reguli comune de organizare a activităţilor ce se desfăşoară la nivelul completelor de 5 judecători în materie civilă şi, respectiv, a completelor pentru soluţionarea recursurilor în interesul legii şi a completelor pentru dezlegarea unor chestiuni de drept şi dezvoltarea şi diversificarea activităţilor necesare în vederea îndeplinirii de către instanţa supremă a funcţiei sale principale, aceea de a asigura caracterul unitar al propriei practici judiciare, dar şi a practicii judiciare de la nivelul celorlalte instanţe judecătoreşti. 

Pe de altă parte, Nela Petrişor are stabilite trei obiective pe termen scurt: implicarea activă în rezolvarea problemei sediului ÎCCJ, adoptarea unui nou Regulament de organizare şi funcţionare a instanţei supreme şi sprijinirea demersurilor de elaborare a unei legi proprii de organizare şi funcţionare a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, stimularea informatizării extinse a structurilor organizatorice şi trei obiective pe termen lung: îndeplinirea la noi standarde de profesionalism a rolului ÎCCJ, integritate, responsabilitate, respect faţă de lege şi faţă de drepturile şi libertăţile cetăţeneşti - cerinţe pentru întregul personal al ÎCCJ şi creşterea încrederii în sistemul judiciar. 

CSM a propus-o, pe 8 septembrie, pe judecătoarea Iulia Cristina Tarcea, pentru a prelua şefia ÎCCJ, fiind unicul candidat pentru această funcţie. Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea acesteia în funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pe o perioadă de trei ani. 

Postul de preşedinte al ÎCCJ a rămas vacant după ce Livia Stanciu, cea care deţinea această funcţie, şi-a înaintat cererea de eliberare din funcţie prin pensionare, începând cu 13 iulie. De la acea dată, Stanciu este judecător la Curtea Constituţională. AGERPRES

×