x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Curtea Constituțională a României aruncă bomba. Ce a decis asupra obligativității purtării măștii de protecție în spațiul public

Curtea Constituțională a României aruncă bomba. Ce a decis asupra obligativității purtării măștii de protecție în spațiul public

15 Feb 2022   •   15:48
Curtea Constituțională a României aruncă bomba. Ce a decis asupra obligativității purtării măștii de protecție în spațiul public

Curtea Constituțională a României (CCR) au decis că obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiul public a fost neconstituțională. Sesizarea a fost făcută de un student care a contestat amenda.

Instanța a admis, cu unanimitate de voturi, excepția de neconstituționalitate și a stabilit că OUG 192/2020  pentru modificarea și completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, este neconstituțională în asamblul său din motive de procedură.

Aceasta a fost adoptată  cu încălcarea prevederilor constituționale ale art.1 alin.(3) și (5) și art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ.

Curtea precizează că, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislației, în condițiile art.147 alin.(1) și (4) din Constituție, doar dispozițiile cuprinse în OUG192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă rămân în continuare în vigoare.

Este vorba despre legislația potrivit căreia pe durata stării de alertă s-a instituit obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice, în spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă, prin ordinul comun al ministrului Sănătății și ministrului Afacerilor Interne.

Sesizarea a fost făcută de un student, care a contestat amenda.

Decizia CCR este definitivă şi obligatorie.

×