x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Oprea: Dosarul, legat de un document pe care am pus o singură rezoluţie-'măsuri legale'; maşina nu am luat-o acasă

Oprea: Dosarul, legat de un document pe care am pus o singură rezoluţie-'măsuri legale'; maşina nu am luat-o acasă

06 Sep 2016   •   18:48
Oprea: Dosarul, legat de un document pe care am pus o singură rezoluţie-'măsuri legale'; maşina nu am luat-o acasă
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Fostul vicepremier Gabriel Oprea, fost ministru al Internelor, a declarat, marţi, la ieşirea de la ÎCCJ, unde a avut loc un nou termen în dosarul în care este judecat pentru abuz în serviciu în legătură cu cheltuirea unor sume din bugetul DIPI, că achiziţia autoturismului Audi A8 s-a făcut legal, iar el a pus pe documentul în cauză o singură rezoluţie - ''măsuri legale''. 

''M-am prezentat azi în dosarul în care a fost achiziţionată o maşină. Dosarul e legat de un document legal pe care am pus o singură rezoluţie - măsuri legale. Nu am stabilit eu nici preţ, nici marcă, nici nimic, în contextul în care în timpul mandatului meu s-au achiziţionat cinci mii de maşini. Am plecat din minister, iar maşina este acolo, în garajul Ministerului de Interne, nu am luat-o acasă'', a arătat fostul ministru. 

Întrebat despre dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină, el a reafirmat că nu un ministru sau vicepremier se ocupă de dispozitive, adăugând că de astfel de servicii au beneficiat toţi miniştrii de Interne, încă din anul 2000. 

''Ce să vă răspund ca om normal? Mi se pare ceva de domeniul fantasticului. Eram în timpul serviciului, eram în maşina de serviciu, (...) veneam de la o instituţie legată de securitatea statului român. Maşina în care eu mă aflam cu aghiotantul şi şoferul, în urma documentării procurorilor, avea viteza legală, maşina din faţă, antemergătorul, avea viteza legală. Din păcate, motociclistul, colegul nostru, aflat la câteva sute de metri, s-a lovit şi a căzut în acea groapă. Dispozitivul de protecţie există încă din anul 2000. Au beneficiat toţi miniştrii de Interne, este stabilit de către Poliţia Rutieră (...). Repet, nu un ministru sau viceprim-ministru se ocupă de aceste dispozitive. Sunt reglementări din lege şi sunt oameni care s-au exprimat în acest sens, oameni care lucrează. Este problema Poliţiei Rutiere, a şefului de dispozitiv. Nu există ca eu să fi cerut vreodată. Cel care dispune, care este legiferat, sunt cei de la Poliţia Rutieră, în speţă şeful de dispozitiv'', a explicat Oprea. 

În luna mai, Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul privind Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI). 

În dosar, au mai fost deferiţi justiţiei: Gheorghe Nicolae, chestor principal de poliţie, la data faptelor şef al DIPI, pentru complicitate la abuz în serviciu şi pentru două infracţiuni de deturnare de fonduri, dintre care una în formă continuată, Gabriel-Nicolae Pavel, comisar şef de poliţie, la data faptei şef al Serviciului Juridic din DIPI, pentru complicitate la abuz în serviciu, Nelu Zărnică, chestor principal, subsecretar de stat la data faptei, şi Marian-Dănuţ Iacob, comisar şef de poliţie, şeful unei structuri administrative la data faptei, ambii pentru deturnare de fonduri, în formă continuată. 

Potrivit DNA, Oprea, cu ajutorul lui Nicolae şi Pavel, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale DIPI şi a aprobat achiziţia unui autoturism Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecţiei demnitarilor. AGERPRES

×