x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti, la DNA

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti, la DNA

18 Mai 2016   •   17:51
Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti, la DNA
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), Sorin-Petre Dimitriu, este urmărit penal de procurorii DNA pentru că a atestat, în mod nereal, că instituţia pe care o conducea îndeplinea condiţiile cerute de legislaţia Uniunii Europene pentru a putea obţine fonduri nerambursabile.

El este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave, şi schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, ambele în formă continuată.

În dosar, mai sunt urmăriţi penal pentru fapte similare: Nicolae Vasile, vicepreşedinte CCIB la data faptei, Laurenţia Vasilescu, director economic al CCIB la data faptei, Gabriel-Dan Mihuţ, director general în CCIB la data faptei.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis miercuri AGERPRES, în contextul implementării a trei proiecte finanţate din fonduri europene, în 2009, Dimitriu, în calitate de preşedinte, a atestat, în mod nereal, că instituţia pe care o conducea îndeplinea condiţiile cerute de legislaţia Uniunii Europene pentru a putea obţine fonduri nerambursabile.

"În realitate, CCIB se afla într-o situaţie de excludere, deoarece înregistra obligaţii restante (datorii) în cuantum total de 682.811 lei, reprezentând drepturi de proprietate intelectuală, vărsăminte de la persoane juridice pentru persoane cu handicap încadrate, impozit convenţii civile, etc.. Acţionând în această manieră, instituţia condusă de suspectul Dimitriu Sorin-Petre a beneficiat de o finanţare nerambursabilă în valoare totală de 11.633.202,42 lei", susţin procurorii.

DNA menţionează că, în aceeaşi perioadă, preşedintele CCIB, beneficiind de ajutorul suspecţilor Mihuţ şi Vasilescu, a schimbat destinaţia sumei totale de aproximativ 289.000 lei prin semnarea unor ordine de plată în baza cărora banii respectivi au fost transferaţi în contul curent al instituţiei pe care o conducea şi folosită ulterior pentru derularea activităţii curente, în loc să fie folosiţi la finanţarea proiectelor cărora le fuseseră destinaţi.

"În august 2009, ca urmare a unei conduite a suspectului Vasile, asemănătoare cu cea a suspectului Dimitriu, CCIB, deşi avea obligaţii restante (datorii) în cuantum de 226.360 lei, a obţinut pe nedrept suma de 6.911.684,94 lei, în contextul implementării unui alt proiect finanţat din fonduri nerambursabile. Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti a beneficiat astfel de fonduri nerambursabile în valoare totală de 18.544.887,36 lei", au constatat anchetatorii.

Celor patru li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile.

DNA precizează că, la 1 octombrie 2014, inculpaţii Dimitriu, Vasilescu şi Mihuţ, în aceleaşi calităţi, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie pentru infracţiuni similare.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Departamentului de Luptă Antifraudă. AGERPRES

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti, Sorin Dimitriu, s-a prezentat la DNA într-un dosar de corupţie.

Potrivit unor surse judiciare, Sorin Dimitriu ar fi venit în calitate de suspect într-o cauză legată de fonduri europene.

- See more at: http://www.romania-actualitati.ro/presedintele_camerei_de_comert_si_industrie_bucuresti_la_dna-89991#sthash.pVd5zkXi.dpuf

×
Subiecte în articol: sorin dimitriu