x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Raport GRECO: România nu a luat măsurile necesare pentru prevenirea corupţiei

Raport GRECO: România nu a luat măsurile necesare pentru prevenirea corupţiei

05 Mai 2021   •   14:22
Raport GRECO: România nu a luat măsurile necesare pentru prevenirea corupţiei

România nu s-a conformat în mod satisfăcător recomandărilor privind prevenirea corupţiei în rândul parlamentarilor, judecătorilor şi procurorilor, arată raportul Grupului de State împotriva Corupţiei (GRECO), un organism din cadrul Consiliului Europei (CoE).

"GRECO a ajuns la concluzia că actualul nivel de conformare la recomandări rămâne în general nesatisfăcător", în pofida unor progrese, potrivit Raportului interimar elaborat după evaluarea privind "Prevenirea corupţiei în cazul membrilor Parlamentului, al judecătorilor şi procurorilor".

România a implementat în totalitate doar cinci dintre cele 18 recomandări formulate în urma unei evaluări din 2015 şi în virtutea Regulamentului 34 al procedurii de evaluare lansată în 2017 privind reformele în domeniul judiciar.

"Trebuie să amintim că, în raportul de evaluare, GRECO a adresat 13 recomandări României. În Raportul interimar de evaluare, GRECO a concluzionat că patru recomandări (recomandările v, vii, x şi xii) au fost implementate satisfăcător. Trei recomandări (ii, viii şi xi) au rămas implementate parţial, iar şase (i, iii, iv, vi, ix şi xiii) au rămas neimplementate. Regulamentul 34 a adăugat alte cinci recomandări, dintre care una (recomandarea iv) a fost implementată satisfăcător în evaluarea efectuată după raportul privind Regulamentul 34. Restul recomandărilor (i, ii, iii şi v) nu au fost implementate (...)", potrivit raportului.

"În general, autorităţile par a fi determinate să inverseze sau să abandoneze multe dintre reformele judiciare controversate, o evoluţie salutată foarte mult şi susţinută de GRECO. Totuşi, dat fiind că două proiecte legislative importante sunt într-o etapă iniţială de dezvoltare şi având în minte faptul că cele mai multe recomandări formulate de GRECO în privinţa membrilor Parlamentului nu au fost abordate, GRECO poate doar să evidenţieze că gradul de conformare rămâne foarte scăzut. Doar cinci dintre cele 18 recomandări au fost implementate satisfăctor sau au fost abordate în mod satisfăcător", subliniază raportul.

GRECO îl invită pe preşedintele Comisiei Statutare să îi trimită o scrisoare reprezentantului permanent al României la Consiliul Europei (CoE) prin care să îi atragă atenţia asupra neconformării faţă de recomandările relevante.

Raportul abordează şi problema Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

"GRECO notează că instanţa constituţională a stabilit că prevederile Legii nr. 304/2004, care plasaseră Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie în afara structurii ierarhice a Parchetului sunt neconstituţionale întrucât îi permiteau procurorului-şef să revoce apeluri formulate la instanţe superioare prin alte servicii ale procuraturii, inclusiv prin intermediul procurorului general, în cazuri de corupţie. GRECO notează că această evoluţie profund îngrijorătoare, criticată în raportul de evaluare, a fost acum inversată. GRECO salută şi elaborarea unor propuneri legislative în sensul desfiinţării formale a Secţiei, aşa cum solicita recomandarea. Ţinând cont de faptul că aceste proiecte au fost deja prezentate Parlamentului, GRECO acceptă că această recomandare a fost parţial soluţionată. Însă GRECO încearcă să se familiarizeze cu textul proiectului de lege, pentru ca acesta să asigure conformarea cu recomandarea", subliniază documentul.

Sunt și o serie de recomandări privind transparenţa procecesului legislativ, elaborarea unui cod de conduită pentru membrii Parlamentului, inclusiv în privinţa relaţiilor cu grupuri de lobby, dar și îmbunătăţirea sistemului imunităţii parlamentare. Totodată, sistemul judiciar trebuie să fie mai activ în reacţiile privind riscurile la adresa integrităţii judecătorilor şi procurorilor.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: coruptie raport greco