Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat luni că nu este "obligatoriu" să desemneze pe unul dintre cei patru procurori înscrişi la selecţia pentru şefia DNA, procedura putând fi reluată.
"Mai este o problemă. Noi avem patru candidaţi. Dar nu înseamnă că obligatoriu trebuie să desemnăm unul dintre cei patru. Procedural vorbind, să nu excludem varianta, aceea în care Comisia nu se opreşte la unul dintre candidaţi, ci reluăm procedura, anunţăm din nou perioada de înscriere, de selecţie, adică o luăm de la început. (...) Ştiţi vorba aceea românească: poţi candida singur şi să ieşi pe locul doi. Aici sunt patru, dar nu înseamnă că obligatoriu trebuie să selectăm pe unul dintre ei", a spus Toader, într-o intervenţie telefonică la RTV.
Tudorel Toader a enumerat câteva dintre criteriile avute în vedere la susţinerea interviurilor de către cei patru candidaţi.
"Criteriile sunt stabilite, sunt afişate şi le vom respecta. În mod inevitabil, se pune problema vechimii în magistratură ca procuror, se pune problema activităţii profesionale, se pune problema programului managerial cu viziunea de reformare, de aducere a DNA în parametrii legali, în parametrii constituţionali, astfel încât să ne atingem cel puţin două obiective. Pe de o parte, cetăţeanul să nu se mai afle în situaţia recentă, încă prezentă, în care, nevinovat, nu ştie dacă nu cumva va fi condamnat. Românul să nu se ducă cu temerea faptului că procurorul nu ştiu de care probe va administra. Pe de altă parte, să redăm încrederea în actul de justiţie", a precizat Toader.
Cei patru procurori înscrişi la selecţia pentru şefia DNA sunt: Florentina Mirică - procuror-şef serviciu la Secţia de combatere a corupţiei din cadrul DNA, Cristian Lazăr - procuror şef adjunct la Secţia urmărire penală din cadrul Parchetului General, Marius Iacob - procuror şef adjunct al DNA şi Elena Grecu - procuror şef serviciu în structura centrală a DNA. AGERPRES