x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Ungureanu a depus plângere penală pe numele lui Rafila

Ungureanu a depus plângere penală pe numele lui Rafila

de Redacția Jurnalul    |    19 Aug 2024   •   19:15
Ungureanu a depus plângere penală pe numele lui Rafila

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a depus, astăzi, plângere penală la Parchetul General și la DNA împotriva ministrului Alexandru Rafila și a celor doi membri ai Corpului de control al ministrului Sănătății, „trimis la Sf. Pantelimon pentru a acoperi decesele suspecte și problemele grave sesizate”.

Ministrul Alexandru Rafila este acuzat de deputatul USR Emanuel Ungureanu de abuz în serviciu și neglijență în serviciu „în condițiile în care nu a dispus efectuarea unui control adecvat, așa cum prevede legea, nici din punct de vedere medical, nici din punct de vedere administrativ”.

„Domnul Rafila se face vinovat de fapte foarte grave, care au atentat și atentează în continuare la siguranța pacienților din Spitalul Sfântul Pantelimon. În situația în care ministrul Sănătății a aflat, inclusiv din presă, despre faptul că în 48 de ore, într-un spital din țara noastră, într-o secție ATI, mor 20 de oameni în condiții suspecte, el ar fi fost obligat, prin lege, să facă un control complex pe secția ATI, din care ar fi trebuit să facă parte un medic specialist ATI, un inspector cel puțin de la Inspecția Sanitară de Stat, un reprezentant al Casei Naționale de Asigurări, un reprezentant al ANMDMR și un reprezentant al Colegiului Medicilor”, declară deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaților.

Parlamentarul USR afirmă că, la rândul său, Sorin Luca, în calitate de director al Corpului de control al ministrului Sănătății, ar fi putut propune inițierea unui noi acțiuni de control, cu o comisie de control competentă, sau extinderea acțiunii de control deja inițiată, inițiativă pe care Alexandru Rafila putea să o aprobe sau nu, iar Octavian Melintescu avea atribuția consilierii ministrului Sănătății pe probleme specifice domeniului control, atribuție pe care nu și-a îndeplinit-o. În schimb, acesta își arogă prerogative pe care nu le are, cum ar fi avizarea și semnarea tuturor rapoartelor de control și a referatelor privind acțiunile de documentare întocmite de funcționarii publici de la nivelul Corpului de control al ministrului.

„Inacțiunea ministrului Rafila face ca, la această oră, nimeni din România să nu știe, printr-un raport clar, dacă medicii ATI și personalul medico-sanitar de la Spitalul Sfântul Pantelimon își fac datoria complet față de pacienți, astfel încât pacienții care ajung acolo să-și recapete încrederea. Rafila trebuie demis și trebuie să vină un nou ministru al Sănătății care să emită ordinul pentru efectuarea unui control mixt complex, astfel încât să avem răspunsuri la toate întrebările privind calitatea actului medical și aspectele administrative”, precizează Emanuel Ungureanu.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: ungureanu rafila plângere penală