x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Rețineri șocante la Spitalul Sf. Pantelimon: Două doctorițe și o asistentă acuzate de omor cu premeditare

Rețineri șocante la Spitalul Sf. Pantelimon: Două doctorițe și o asistentă acuzate de omor cu premeditare

de Redacția Jurnalul    |    07 Aug 2024   •   19:05
Rețineri șocante la Spitalul Sf. Pantelimon: Două doctorițe și o asistentă acuzate de omor cu premeditare

Două doctorițe și o asistentă de la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” din București au fost reținute miercuri seară, în urma unor percheziții efectuate de procurori și polițiști. Acțiunea face parte dintr-o investigație deschisă după moartea suspectă a 17 pacienți internați în secția de Terapie Intensivă, într-un interval de doar patru zile. Un angajat al spitalului a raportat că pacienții au primit doze reduse de noradrenalină, ceea ce ar fi contribuit la decesele acestora.

Reducerea fatală a dozelor de noradrenalină

Procurorul Alexandru Anghel a declarat că una dintre doctorițe a redus voluntar doza de noradrenalină la un pacient grav bolnav, provocându-i astfel decesul. „Pe 26 martie, inculpata a scăzut doza de noradrenalină de la 15 ml/h la 1 ml/h, intenționând să provoace decesul pacientului. Ulterior, pe 4 aprilie, aceeași doctoriță, împreună cu o colegă, a redus din nou doza, rezultând în decesul pacientului în aproximativ o oră”, a explicat Anghel, potrivit Antena 3 CNN.

Un plan preconceput

Procurorii susțin că doctorițele aveau un plan de a provoca decesul pacienților pe care îi considerau fără șanse de recuperare, reducând brusc doza de noradrenalină. Un pacient de 54 de ani a fost ucis în luna aprilie, după ce, cu câteva zile înainte, tentativa de reducere a dozei nu a reușit datorită intervenției unei asistente.

Procurorul Anghel a subliniat dificultatea anchetei, menționând că injectomatele nu erau alocate unui anumit pacient și că existau mișcări nedocumentate ale acestor aparate. „Am reușit să identificăm aparatul și pacientul pe baza unor înregistrări și fotografii”, a precizat acesta.

Acuzări și mărturii mincinoase

O doctoriță este acuzată de omor calificat, iar asistenta de mărturie mincinoasă în formă continuată. „Asistenta a fost audiată de trei ori și a oferit declarații neconforme cu realitatea”, a adăugat procurorul.

Comunicatul Parchetului General

„Ca urmare a interesului public manifestat în legătură cu dosarul privind decesele din Secția ATI de la Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” București, Compartimentul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti aduce la cunoștința opiniei publice următoarele: 

La data de 07.08.2024, procurorii parchetului de pe lângă Tribunalul București au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva inculpatelor M.M.A. și P.M., având calitatea de medici specialiști Anestezie și Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” București. Astfel, inculpata M.M.A. este cercetată pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă de omor calificat (cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei) și omor calificat (cu premeditare, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei și de către o persoană care a săvârșit anterior o tentativă de omor), iar inculpata P.M. este cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat (cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei). În baza mijloacelor de probă administrate, procurorii au reținut, în esență, următoarea situație de fapt: 

Având ca scop provocarea decesului unor pacienți care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menținerea în viață, acestea au conceput și pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanță esențială în terapie intensivă, cu rol în menținerea tensiunii arteriale), cu consecința scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardiorespirator. În sensul celor arătate mai sus, la data de 26.03.2024, ora 16:45, cu premeditare și profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă  decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie.

La data de 04.04.2024, ora 13:17, inculpatele M.M.A. și P.M., profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (același pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus, 58 de minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15:00.

Tot la data de 07.08.2024, procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecta C.M., asistentă în cadrul Secției Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” București, pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă în formă continuată. 

În sarcina acesteia s-a reținut că în datele de 26.04.2024, 06.06.2024 și 19.06.2024, fiind ascultată în calitate de martor cu privire la săvârșirea infracțiunii de omor ce face obiectul prezentei cauze, a dat declarații mincinoase și nu a spus tot ce știe cu privire la aspecte esențiale ale cauzei. Față de inculpatele M.M.A. și P.M., precum și față de suspecta C.M. a fost luată măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore.

În cauză urmează a fi sesizat judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București, cu propunere de arestare preventivă a celor două inculpate pentru o perioadă de 30 de zile. 

Cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Direcția Generală de Poliție a Municipiului București – Serviciul Omoruri. Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale și dispunerea măsurilor preventive reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.”

×