x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Alertă în Delta Dunării. Două mine din Al Doilea Război Mondial plutesc pe Brațul Chilia

Alertă în Delta Dunării. Două mine din Al Doilea Război Mondial plutesc pe Brațul Chilia

04 Apr 2018   •   15:05
Alertă în Delta Dunării. Două mine din Al Doilea Război Mondial plutesc pe Brațul Chilia

Autoritățile din Tulcea împreună cu cele din Ucraina monitorizează două mine din Al Doilea Război Mondial care plutesc în apele Deltei Dunării. Una dintre mine s-a fixat pe partea ucraineană, cealaltă pe partea română a Brațului Chilia.

"O echipă de scafandri EOD, alcătuită din nouă persoane, acționează pe Brațul Chilia, în zona kilometrul 94-99, pentru cercetarea și neutralizarea unei mine care a apărut la suprafață în după-amiaza zilei de marți, 3 aprilie. Solicitarea de intervenție a fost făcută de către ISU Tulcea și autoritățile publice locale din județul Tulcea, iar intervenția scafandrilor militari este în desfășurare. Prima mină a plutit în derivă pe Brațul Chilia al Dunării și, în prezent, se află la kilometrul 94 pe malul ucrainean, iar a doua mină este în derivă în zona malului românesc la kilometrul 99. Scafandrii EOD ai Forțelor Navale sunt specializați în dezamorsarea dispozitivelor explozive subacvatice, acvatice și terestre și pot interveni la solicitarea autorităților publice civile pentru asigurarea libertății de navigație pe căile de comunicație maritime și fluviale", a explicat un oficial al Forțelor Navale Române.

Primul obiect metalic a fost zărit marți, plutind în zona Pardina, de către polițiștii de frontieră care au alertat ISU Delta Tulcea. Mina s-a oprit ulterior pe malul ucrainean, în apropiere de Ismail. Întrucât obiectul plutitor se află pe malul Ucrainei, nu a putut fi identificat și cercetat, au transmis reprezentanții ISU Tulcea. Astăzi dimineață a mai apărut o mină în aceeași zonă care însă, la un moment dat, s-a oprit într-un plaur în apropiere de Pardina.

Dacă în partea ucraineană intervin geniști marini trimiși de la Odessa, în partea română au ajuns scafandrii trupelor speciale ale Forțelor Navale Române. Specialiștii nu cred că minele sunt periculoase. În timpul celui de al doilea război mondial, în zonă a fost baraj de mine pentru navele care treceau pe brațul Chilia al Deltei Dunării. Este insă o zonă populată, cu mulți localnici, pe ambele maluri, iar autoritatile au luat masuri de sigurantă. În urmă cu trei ani, acolo a mai fost descoperită o mină, obiectul metalic fiind recuperat din apă si detonat de geniștii români.

Sursa: reporterntv.ro

×
Subiecte în articol: mina bratul chilia isu tulcea