x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Alertă pe litoral. Când ajunge viitura de pe Nipru în România

Alertă pe litoral. Când ajunge viitura de pe Nipru în România

de Redacția Jurnalul    |    15 Iun 2023   •   12:00
Alertă pe litoral. Când ajunge viitura de pe Nipru în România

Efectele distrugerii barajului Nova Kahovka de pe fluviul Nipru, în sudul Ucrainei, se vor face simțite și pe litoralul românesc.

În urma exploziei, viitura a distrus totul în cale iar specialiștii avertizează că va ajunge și la noi, fiind împinsă de vânt și de curenții de aer. Aceasta va aduce gunoaie în apele teritoriale ale României din Marea Neagră.

"Vorbim despre cantități foarte mari de apă dulce care vin din baraj, vorbim despre sedimente, vorbim despre nutrienți, care sunt spălați de apă din toată lunca inundabilă a Niprului, vorbim despre mizerie, gunoaie, materie organică, crengi, lemne, gândiți-vă, totul a fost luat în calea viiturii. Aceasta spală în continuare, cât timp vine apa din bazin și totul se deversează în mare” spune Florin Timofte, cercetător-biolog la Institutul Național de Cercetare si Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” din Constanța.

Viitura va ajunge în zona litoralului românesc în circa 10 zile și va afecta calitatea apei. 

"Toată viitura din Ucraina se va combina și cu Dunărea, pentru că în momentul de față am avut ploi suficiente pe continent și debitul Dunării va crește în următoarea perioadă.

Împreună cu viitura se vor crea niște condiții neprielnice, nu vom avea acea apă limpede, clară pe care toți turiștii o așteaptă pe litoral, probabil că apa își va schimba culoarea, vor apărea sedimentele, iar apa mării va fi tulbure un pic, practic va scădea calitatea apei”, a mai precizat biologul Florin Timofte. 

Cu privire la uleiul industrial scurs în Nipru când s-a rupt barajul, specialiștii spun că nu sunt motive de îngrijorare. Experții Direcției de Sănătate Publică din Constanța prelevează zilnic probe din apa Mării Negre pentru a depista semne de poluare.

"Acea cantitate s-a combinat cu un volum foarte mare de apă, s-a amestecat și a ajuns în mare. Nu aici e pericolul.  Acea viitură a antrenat însă tot în calea ei: deșeuri, lemne, crengi, materie organică, și toate materialele respective ajung în mare.

Problema este că materialele organice provenite de pe uscat, împreună cu apa dulce care a dus la salinitatea scăzută a mării în acea zonă, plus sedimentele și nutrienții, vor crea în anumite locuri, probabil, cazuri de hipoxie: va dispărea oxigenul, va apărea procesul de descompunere a acestei materii organice, cumulata cu scăderea transparenței apei, și va fi posibil să apară fenomene de hipoxie care, posibil, să atragă după ele și moartea unor organisme.

Acest fenomen însă este urmărit, monitorizăm situația, vedem ce se întâmplă în continuare“, a explicat Florin Timofte.

Alertă pe litoral

×