x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Cele mai periculoase locuri de pe litoralul românesc. Locurile unde s-au înecat cei mai mulți turiști

Cele mai periculoase locuri de pe litoralul românesc. Locurile unde s-au înecat cei mai mulți turiști

de Redacția Jurnalul    |    03 Iun 2024   •   20:15
Cele mai periculoase locuri de pe litoralul românesc. Locurile unde s-au înecat cei mai mulți turiști

Salvamarii au început să alcătuiască harta punctelor negre de pe litoral, care arată locurile unde s-au înecat în mare cei mai mulți turiști.

Specialiștii atrag atenția că trebuie să existe și reguli în timpul vacanțelor pentru a evita tragediile. 

„Să se respecte indicaţiile salvamarului, să nu se depăşească geamandurile înot, să respecte semnificaţia steagurilor înălţate de salvamari”, spune Gelu Vătămănescu, şeful salvamarilor Eforie.

Steagul galben cu roșu înseamnă că zona este supravegheată de salvamari. Cel galben - au voie în apă doar înotătorii experimentați, iar roșu - scăldatul interzis. De la nord la sud, litoralul este plin de locuri primejdioase. Curenţi puternici se formează şi aproape de mal iar în larg apar alte pericole.
"Până în linia geamandurilor, zona este de siguranță, după linia geamandurilor, zona este pentru ambarcațiuni cu motor. Deci este un pericol", spune Valentin Ivan, salvamar Mamaia.

Cele mai periculoase zone pentru înot sunt cele din apropierea digurilor, în special în Mangalia, Costineşti, Mamaia şi Constanţa. Aici apar cel mai des curenții rip, foarte periculoși, chiar și pentru cei mai buni înnotători, însă există semne cu ajutorul cărora se pot recunoaște. Aceştia se formează, de regulă, în apropierea ţărmului şi produc acea spumă albă pe care o vedem în anumite zone din mare.

Astfel că 61 de oameni au murit înecați sau au fost la un pas de moarte în vara anului trecut. 18 turişti au murit în 2023 iar 43 au fost salvaţi din valuri anul trecut, în sezonul estival, transmite observatornews.ro.

 

 

×
Subiecte în articol: inec litoral salvamar