x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Peste 19.000 de pelerini s-au închinat, la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva

Peste 19.000 de pelerini s-au închinat, la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva

11 Oct 2017   •   10:21
Peste 19.000 de pelerini s-au închinat, la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva

Peste 19.000 de pelerini s-au închinat, în ultimele 27 de ore, la racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, care a fost depusă marţi dimineaţa într-un baldachin special amenajat în Curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Alte câteva sute de persoane venite din toată ţara sau din străinătate formează, miercuri dimineaţa, un rând de câteva zeci de metri în faţa raclei cu moaştele Sfintei.

Racla a fost scoasă din Catedrala Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei marţi dimineaţa, la ora 06,30, de un sobor de preoţi conduşi de arhiepiscopul vicar Calinic Botoşăneanu.

Tot spre închinarea pelerinilor, anul acesta au fost aduse la Iaşi moaştele Întâi Mari Muceniţe Tecla, de la mănăstirea Neamţ.

În preajma zilei de 14 octombrie, când se sărbătoreşte hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Iaşiul devine cel mai mare centru de pelerinaj din ţară şi unul dintre cele mai mari din Europa. La moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, dar şi la cele ale sfinţilor aduşi în pelerinaj special cu această ocazie, vin să se închine atât ortodocşi, cât şi catolici din ţară şi străinătate.

Sfânta Cuvioasă Parascheva, numită în popor Sfânta Vineri, este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei. Ea a trăit în prima jumătate a secolului al XI-lea şi s-a născut în Epivat (azi Boiados) în Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol.

Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost canonizată în şedinţa din 28 februarie 1950 a Sfântului Sinod al BOR. Tot atunci s-a decis ca prăznuirea hramului acesteia să fie pe data de 14 octombrie. AGERPRES

×