x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Tragedia de la Malul Vânăt. Un sat întreg, martor la crimă

Tragedia de la Malul Vânăt. Un sat întreg, martor la crimă

de Mariana Zaharia    |    22 Mar 2021   •   07:30
Tragedia de la Malul Vânăt. Un sat întreg, martor la crimă

O anchetă șocantă a procurorilor și polițiștilor din Argeș arată cum un sat întreg a ignorat coșmarul la care era supusă o fetiță de numai 2 ani, bătută de tatăl vitreg și ignorată de mama ei. Femeia se plângea rudelor, dar și la magazin sau pe uliță că trăiește rău cu bărbatul, că o bate și pe ea, și pe copila ei. Dar nimeni nu a făcut nimic. Nici măcar atunci când mulți au văzut copila vânătă. Finalul este tragic. Micuța a murit din cauza unei bătăi.

 

Au sunat la Ambulanță după două ore

 

Rechizitoriul făcut de procurori când au terminat cercetările este greu de parcurs, mai ales de un părinte. Te încearcă sentimente de furie, de neputință sau de dorința de a fi știut și de a fi putut ajuta copilul. Tot satul știa însă. S-a întâmplat în comuna Merișani, din județul Argeș. Satul Malu Vânăt, unul predominant cu persoane de etnie rromă. O fetiță în vârstă de doar 2 ani a rămas cu mama ei, după ce tatăl a plecat. În casa femeii s-a mutat un individ cu care ea avea o relație. Și care, după un timp, a început să o bată și pe ea, dar și pe copilă. Îi reproșa că nu aduce bani în casă, că nu muncește pentru că trebuie să îngrijească fata și că el crește un copil care nu este al lui.

 

Femeia povestea în sat. Și cu toate astea, nu au existat apeluri la 112 sau măcar vreun om care să le fi povestit polițiștilor din comună. Nepăsarea a ucis copila la jumătatea lunii august, în 2019. Mama a plecat la magazin și și-a lăsat fata cu cel care ar fi trebuit să îi fie tată vitreg. Când s-a întors, femeia a găsit-o plângând și cu vânătăi pe corp așa că l-a întrebat pe individ dacă a lovit-o, iar el a negat. După minute în șir de agitație, fetița a vomitat și a devenit somnolentă, iar mama a lăsat-o să se culce fără să ceară ajutor medical. În 30 de minute, copila s-a trezit și a vomitat sânge. Era 21.30. Apelul la Ambulanță a fost făcut însă la 23.17, adică peste două ore.

 

„Din actele medicale atașate la dosar rezultă că echipajul medical sosit la fața locului a găsit fetița în stop cardio-respirator, după care au transportat-o la Spitalul de Pediatrie Pitești, unde a decedat în data de 16.08.2019, orele 0.51. Conform relatărilor persoanei vătămate (n.r. - mama fetiței), la spital, inculpatul (n.r. - concubinul mamei) a încercat să convingă persoana vătămată că fetița a decedat deoarece s-ar fi înecat cu vomă. De altfel, aceasta a fost principala apărare a inculpatului, pe parcursul procesului susținând, alternativ, fie faptul că minora ar fi căzut și s-ar fi lovit, fie faptul că s-ar fi înecat cu apă minerală sau cola. Sub acest aspect, declarația persoanei vătămate se coroborează cu procesul-verbal de redare a comunicațiilor telefonice efectuate de inculpat în data de 15.08.2019, între orele 23.18-23.25, prin intermediul S.N.U.A.U. 112 , când inculpatul, care a chemat telefonic ambulanța la domiciliul său, a relatat operatorilor 112 în mod mincinos faptul că fetița: «A băut din biberon și acum vomită… nu respiră».  De asemenea, inculpatul a comunicat la telefon că fetița a băut apă minerală, pe care mama sa i-ar fi pus-o în biberon, iar aceasta ar putea să fie cauza deteriorării stării de sănătate, arătând că «s-a înecat în somn»”, scrie în rechizitoriul făcut de procurori.

 

Se puneau de acord ce să declare la Parchet

 

A urmat o anchetă grea, în care polițiștii au avut nevoie de zeci de audieri și de interceptări ca să dovedească modul în care este ascuns adevărul. Deși medicii legiști au spus că victima a fost agresată, nici mama, nici concubinul nu au recunoscut. Și nimeni din sat. Deși polițiștii i-au luat la întrebări pe toți, ascultându-le telefoanele au aflat cum se puneau de acord ce să declare.

 

„Inculpatul este sfătuit de martorul «Bănel» să aibă grijă ce declarații susține în cauză și să se pună de acord cu martorul C.C.  și cu persoana vătămată în legătură cu varianta pe care o vor furniza organelor de urmărire penală. Tot Bănel îl sfătuiește pe inculpat să spună că fetița a căzut și îi aduce la cunoștință concluziile certificatului constatator al decesului, care îi incriminează”.

 

Din același proces-verbal rezultă că inculpatul este preocupat de felul în care va ieși testarea poligraf a persoanei vătămate și spune că poate să păcălească testul poligraf: „Îl păcălești, mă, foarte simplu îl păcălești”. Cei doi discută și în legătură cu chemarea la Parchet a martorei C.E., iar Bănel îl liniștește pe inculpat, spunându-i că L. va declara că nu a văzut niciodată că fetița este lovită, ci doar că a auzit-o plângând. Bănel îi dă asigurări inculpatului că L. este deșteaptă și nu va cădea în capcana organelor de urmărire penală, mai precis că nu va relata fidel adevărul, pentru a-și proteja nepotul, pe inculpat. Tot Bănel îi cere inculpatului să apeleze la tatăl său C.C, care poate «să-i mai învețe câte ceva». În convorbirea telefonică din data de 19.08.2019, ora 19.30.58, Bănel îi spune din nou inculpatului să fie atent la ce declarații susține în cauză, iar cei doi stabilesc să se întâlnească pentru a pune la punct detaliile”, mai scrie în rechizitoriu.
 

Mama, condamnată pentru rele tratamente

 

Ca să înțelegeți cât de mult încercau să acopere crima, redăm un pasaj dintr-o convorbire a mamei cu bărbatul care i-a bătut copila. Din discuție este evident cât de mult voiau să scape nevinovați.

 

„Concubinul: Tu răspunzi cu da și nu, dacă te întreabă și vezi ce răspunzi.

Mama: Da păi ce...

Concubinul: Spui a căzut pă scări, eu n-am vrut să mai spun, n-am vrut să le mai spun nici lu socră-meo, nici lu bărbată-mio că mi-era frică.

Mama: N-am văzut nimica! Îi spun n-am văzut nimica suspect la ea, nu i se umflase capu’, n-avea nimic.

Concubinul: Nu. Eu cred că a căzut pe scări, dar n-am fost eu atentă, n-am fost cu ochii pă ea și pă scări cred că a căzut, aia e. Îi spui, o sucești, da nu mult.

Mama: Da, n-ai văzut că ea se mai enerva, ea se mai dădea cu capu’ de dulap când nu-i dădeai dulciuri. N-ai văzut cum făcea. Păi nu, că le zic.

Concubinul: În momentul când, că el când a venit acolo, s-a uitat, n-avea, să constate lovitura, ruperea dă coaste sau dă umăr.

Mama: Dă coloană.

Concubinul: Nu coloana, că nu scrie coloana.

Mama: A coastele, da coastele.

Concubinul: Coastele după, căzând după fotoliu. Nu! Că ei a constatat că nu e proști dreacu. Nu! Pă scări, pă scări cum am declarat io.

Mama: Pă scări când a căzut da”.

 

 

Într-un final, mama a recunoscut faptul că fetița era agresată. Iar inculpatul a făcut și el asta în fața instanței. Probabil în speranța că va scăpa cu o pedeapsă ușoară. Ambii au fost condamnați. Pentru el, magistrații argeșeni au decis 15 ani de închisoare, iar pentru mamă, 3 ani de închisoare cu suspendare. Toți ceilalți săteni au rămas doar martori în dosar și nu pot fi condamnați pentru nepăsarea lor. Cel puțin, nu de instanță.

 

 

×