x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Trenul Regal a ajuns la Tulcea, după 85 de ani. Simbolurile regalității, distruse de comuniști

Trenul Regal a ajuns la Tulcea, după 85 de ani. Simbolurile regalității, distruse de comuniști

de Redacția Jurnalul    |    28 Iul 2023   •   14:15
Trenul Regal a ajuns la Tulcea, după 85 de ani. Simbolurile regalității, distruse de comuniști

Trenul Regal a ajuns, în această dimineață, la Tulcea, prima dată după 85 de ani.

Acesta va staționa timp de trei zile în Stația CF Tulcea Oraș.

Vagoanele au fost construite la Ernesto Breda – Milano, în perioada 1928-1929, și au fost cumpărate de Calea Ferată Română, iar pentru a putea fi utilizate de către membrii Casei Regale, au fost special amenajate la Uzinele Grivița.

Inițial, trenul a avut 9 vagoane, la care se mai adăugau alte trei pentru transportul autoturismelor și personalului care însoțea trenul.

„Trenul este original, vagoanele sunt cele din 1928, doar amenajarea interioară a fost modificată. Unul dintre vagoane a devenit sufragerie, altele ca vagoane-dormitor pentru rege și regină, care au o baie între cele două cușete unde stătea aghiotantul. A fost amenajat, de asemenea, un salon de primire, care în capăt avea și un fumoar, dar sunt și vagoane-cușetă, pentru personalul care îi însoțea pe membrii Casei Regale.

După al Doilea Război Mondial, când au venit comuniștii la putere, au eliminat toate simbolurile regale din tren, care erau pe lampadare și pe alte obiecte din interior. Scaunele, mesele, furnirul, ferestrele, canapelele, toate sunt originale, din acea vreme”, spune Mircea Dorobanțu, directorul Muzeului CFR București.

Este o linie care are un potențial foarte mare, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere turistic.

Linia Medgidia-Tulcea a fost începută în anul 1911 și finalizată în 1938. Ea a fost construită în trei etape: Medgidia-Ester, Ester-Hamangia și Hamangia-Tulcea, adică, în prezent, Medgidia-Târgușor, Târgușor-Baia, Baia-Babadag și linia Babadag-Tulcea s-a finalizat în 1938.

De asemenea, în holul Gării CFR Tulcea poate fi văzută o expoziție în care sunt prezentate fotografii realizate pe linia Medgidia-Tulcea.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

 

×
Subiecte în articol: medgidia tulcea tren regal