x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale UPDATE Incendiu de proporții la Secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța. Șapte persoane au murit. Cum arată locul dezastrului (VIDEO și FOTO)

UPDATE Incendiu de proporții la Secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța. Șapte persoane au murit. Cum arată locul dezastrului (VIDEO și FOTO)

01 Oct 2021   •   11:43
UPDATE Incendiu de proporții la Secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța. Șapte persoane au murit. Cum arată locul dezastrului (VIDEO și FOTO)
Sursa foto: Sursa Antena 3

UPDATE 12 Managerul Spitalului de Boli Infecțiose din Constanța, Stela Halichidis, a explicat la Antena 3 cum, timp ani de zile, a înaintat solicitări prin care cerea instalație de detecție, semnalizare și avertizarea incendiilor, precum și autorizație de securitate în caz de incendiu.

"Aviz de securitate la incendiu există, pentru că spitalul este vechi și nu a necesitat autorizație de securitate la incendiu. Dar am întreprins toate măsurile necesare pentru a obține această autorizație, în nenumărate rânduri, și în actuală guvernare și în fosta guvernare. 

Am trecut, pe lista de investiții, necesitatea unei centrale de semnalizare la incendiu și autorizație la incendiu. Din 2019 am început cu solicitarea, pentru că am simțit pericolul, odată cu începerea pandemiei, odată cu instalația de oxigen care s-a întins în tot spitalul.

Acest risc există în toate spitalele care au oxigen. Ne-am preocupat pentru instalația de oxigen să funcționeze în parametrii optimi. Am mentenanță la tot. Acest control. care s-a întâmplat după Piatra Neamț, ne-a semnalat niște deficiențe pe care le-am remediat, și am transmis către ISU adresa în care am spus că s-au remediat toate, imediat după aceea. Și aici sunt solicitările cu notele de fundamentare prin care am cerut, ani la rând, o instalație de detecție de incendiu și obținerea autorizației de incendiu."

UPDATE 11 Premierul Florin Cîțu a dat declarații despre tragedia de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța.

"Am luat două decizii. În primul rând, l-am sunat pe domnul primar al Constanţei, Virgil Chiţac, şi am cerut să o demită din funcţie pe doamna manager al Spitalului de Boli Infecţioase. În acelaşi timp, am semnat ordinul prin care l-am demis pe preşedintele ANMCS, care de când a intrat în funcţie nu a mai făcut nicio evaluare şi era în atribuţiile domniei sale să facă evaluări şi în ce priveşte acreditările spitalelor din România", a afirmat premierul, la Palatul Victoria. 

 

UPDATE 10 Raed Arafat a vorbit despre neregulile de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. "Spitalul de infecțioase Constanța a fost supus la două controale de către ISU Constanța. Unul în anul 2020, altul în februarie 2021. În cadrul ultimului control au fost constatate anumite nereguli care au fost trecute în raportul ISU Constanța.

Unele nereguli care se referă la instalațiile electrice, unele improvizații, la siguranțe dezechilibrate, adică modul în care sunt reglate și s-a constatat nefuncționalitatea instalației de semnalizare a incendiilor”.

 

UPDATE 9: Lucian Bode, ministrul de Interne, a precizat că momentan se investighează dacă spitalul avea sau nu obligația să aibă autorizație de incendiu. Lucian Bode a spus că la spital fost efectuat în luna noiembrie anului trecut și un altul în luna februarie a acestui an. Atunci au fost depistate mai multe nereguli, a spus acesta.

"Prioritatea zero a noastră a fost, după ce acest incendiu a fost lichidat, a fost să ne asigurăm că toți pacienții sunt în siguranță. Sunt 42 de pacienți la UPU și 62 la celelalte spitale. În mai puțin de 30 de minute vă va prezenta domnul Arafat concluziile preliminare, iar în maxim o oră premierul Florin Cîțu va informa măsurile care vor fi dispuse. Eu vă comunic oficial cifra corectă. Este vorba despre 7 oameni decedați. 5 au murit în spital, iar doi au murit după ce au fost transferați la celelalte spitale.", a spus Lucian Bode.

UPDATE 8. Foto de la locul tragediei (sursa Antena 3). Locul unde iadul s-a dezlantuit. Au murit noua oameni!

 

UPDATE 7 În apropierea Spitalului Clinic de boli infecțioase Constanța s-au strâns rudele celor internați cu Covid în respectiva unitate medicală. Revoltați oamenii au cerut informații despre rudele lor, dar nimeni nu le-a spus nimic. Oamenii și-au strigat disperarea:  ”A murit mama cu zile. Era în stare gravă, dar de ce să moară arsă?” 

Atcineva nu știa nimic despre ruda sa: ”Ne-a zis o rezidentă că mătușa ta a decedat. Nu ne-a contactat nimeni. Era de o săptămână la ATI”. 

În urma incendiului de la Constanța s-au inregistrat 9 decese. iar surse susțin că alte 15 persoane au nevoie de îngrijire specială. 

 

UPDATE 6 La Spitalul Clinic de boli infecțioase Constanța - locul unde nouă pacienți au murit astăzi dimineață într-un incendiu - au fost constatate nereguli în privința funcționării secției ATI. Controlul a fost efectuat de Ministerul Sănătății după tragediile de la Piatra Neamț și Balș și arată că, printre altele, secția nu dispune de sistem de încălzire al lichidelor perfuzabile, iar un aparat de supleere renală și trei ventilatoare mecanice erau păstrate în condiții nepropice. Reprezentanții IGSU spun că unitatea medicală funcționa după normele de la inaugurare, de acum 70 de ani. Mai mult, aceleasi surse au declarat public ca in cursul acestui an au fost descoperite mai multe deficiente pe linia lor de competenta , iar managerul unitații medicale sustine ca respectivele nereguli fuseseră remediate pana la momentul producerii incendiului

Conform raportului, în spital nu funcționau instalatiile de detectie, semnalizare si avertizare a incendiilor, iar instalațiile electrice nu erau verificate periodic cu personal atestat.

Raportul mai arăta că instalațiile electrice se exploatează cu defecțiuni, improvizaţii sau în condiţii în care se generează supracurenţi sau suprasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depăşesc puterea nominală a circuitelor.

UPDATE 5 În incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța au murit 9 persoane, anunță oficial Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Potrivit instituției întregul spital a fost evacuat, iar incendiul a fost lichidat la ora 10:55. A fost deschis dosar penal pentru ucidere din culpă.

Au fost prealertate toate spitalele din județ pentru preluarea pacienților.

A fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă de către Parchetul Tribunalului Constanța.

Numărul morților de astăzi întregește o listă neagră al oamenilor care au murit arși de vii în incendii produse în sectiile ATI ale Spitalelor care tratează Covid. Reamintim că în noiembrie 2020, la Spitalul din Piatra Neamț a izbucnit un foc care a dus la decesul 15 oameni, iar la începutul acestui an, în ianuarie, la Spitalul Matei Balș au murit 19 de persoane după saloanele au fost cuprinse de flăcări.

 

UPDATE 4: Incendiul a fost lichidat, anunță Antena 3. În proximitatea locului desfășurării intervenției se instalează un spital mobil pentru triajul pacienților.

De la ISU GALAȚI acționează în sprijin 1 autospecială pentru transport victime multiple.

Până la acest moment, 50 de persoane au fost evacuate și transferate la alte unități spitalicești, anunță IGSU.

 

UPDATE 3: Ministerul Sănătății, primele declarații

”Referitor la incendiul din Spitalul de Boli Infecțioase Constanța vă informăm că, din primele date transmise de către Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, în această dimineață se aflau internate în unitatea sanitară un număr de 113 persoane, din care 10 persoane în ATI. Toți pacienții vor fi transferați la Spitalul Județean De Urgență Constanța, la Spitalul de Pneumoftiziologie și un spital mobil ISU. 

La solicitarea ministrului interimar al Sănătății, au fost activate de către DSP Constanța și unitatile sanitare din Medgidia și Mangalia, în caz de nevoie. 
În acest moment, echipele sunt în misiunea de intervenție. ISU Constanța va prezenta într-o declarație de presă situația actualizată”, a anunțat Ministerul Sănătății. 

UPDATE2 ISU Constanța confirmă decesele din incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, dar nu spune despre câte persoane este vorba. Neoficial, au fost raportați 8 pacienți morți.

UPDATE1 Surse Antena 3 au anunțat că patru persoane au murit în acest incendiu.

ȘTIRE INIȚIALĂ Un incendiu a izbucnit, vineri dimineață, la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. A fost activat planul roșu de intervenție.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” a fost chemat să intervină de urgență la Spitalul de Boli Infecțioase, în municipiul Constanța.

Până la această oră, pompierii au confirmat că există o sesizare de fum din clădirea unității sanitare.

Incendiul a izbucnit la secția ATI.

O persoană care avea o rudă în spital a declarat: "Era internat și au început să se agite angajații. Le-au spus că ar fi pornit la ATI, de la oxigen".

Un alt pacient a declarat: "Cred ca la ATI a ars. Noi am ieșit pe geam"

Pacienții vor fi transferați la Spitalul Județean, în urma trierii. 

Incendiul se manifestă cu flacără deschisă și degajări mari de fum.

De la ISU CĂLĂRAȘI se trimit în sprijin 7 ambulanțe SMURD și 1 autospecială pentru transport victime multiple, iar de la ISU IALOMIȚA se deplasează 1 ambulanță SMURD și 1 autospecială pentru transport victime multiple.

Mediafax

 

×
Subiecte în articol: incendiu constanta ati boli infectioase