x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Directorul ANM: Nu vor fi nămeţi ca în '54. Cel puţin până duminică. Vom vedea dacă se impune o altă atenţionare pentru luni, marţi şi miercuri

Directorul ANM: Nu vor fi nămeţi ca în '54. Cel puţin până duminică. Vom vedea dacă se impune o altă atenţionare pentru luni, marţi şi miercuri

03 Feb 2012   •   09:25
Directorul ANM: Nu vor fi nămeţi ca în '54. Cel puţin până duminică. Vom vedea dacă se impune o altă atenţionare pentru luni, marţi şi miercuri

Fenomenele meteo care se inregistreaza in aceste zile in Romania sunt cat se poate de normale. Nu vor fi nameti ca in 1954, cel putin pana duminica. Vom vedea daca se impune sa emitem o alta atentionare pentru perioada urmatoare, luni noapte, marti si miercuri, a declarat Ion Sandu, directorul general al Administratiei Nationale de Meteorologie.

"Informatiile nu trebuie sa plece de pe site-uri privind fenomenele meteo extreme, trebuie sa plece de la Administratia Nationala de Meteorologie si atunci nu mai apar confuzii. Va intra un front cu viteze de vant 50-60 de kilometri pe ora, zapada, intra prin sud-vestul Romaniei, a intrat deja, va traversa toata Romania. Este cod galben, va fi un viscol mai putin intens decat celalalt, cand am avut viteze de 70-90 de kilometri pe ora, care a fost cod portocaliu si inainte de a expira aceasta atentionare, vom vedea daca se impune sa emitem o alta atentionare pentru perioada urmatoare, luni noapte, marti si miercuri", a declarat Sandu la RFI.

Ion Sandu a precizat ca, potrivit avertizarii Cod galben emisa, stratul de zapada va fi de 20 de centimetri pentru ca asa sunt prognozate cantitatile de precipitatii.

"Acum, este greu de cuantificat, intr-o situatie care este un pic atipica, mai ales in acest moment, cand o parte din precipitatiile sub forma de zapada se transforma in ploaie. Noi dam avertizarea in momentul in care avem garantia ca se realizeaza cu probabilitate de 90%. Ce pot sa va spun acum este ca pana duminica seara nu are cum sa se ajunga la asemenea strat de zapada, iar de duminica incolo nu ne permitem, in sensul de a nu dezinforma populatia, sa spunem de acum cata zapada va fi. Deci nu pot nici eu nici altcineva sa vina sa spuna acum ca vor fi doi metri de zapada sau 30 de centimetri pentru perioada de luni incolo", a declarat directorul general al ANM.

Potrivit lui Ion Sandu viscolul din zilele urmatoare va fi mai putin intens decat cel inregistrat in perioada in care a fost emis Codul portocaliu, dar a subliniat ca astfel de fenomene meteorologice sunt normale pentru luna februarie.

"O iarna normala in Romania presupune trei-patru viscole de genul celor care au fost. Ca in ultimii ani n-au mai fost trei-patru viscole de aceasta intensitate, cred ca asta e anormalitatea, dar cred ca noi am cam uitat ce-nseamna iarna in Romania. Prin urmare, nu este absolut nimic iesit din comun. Singura problema mai deosebita e la temperaturile care au fost si sunt in continuare, aceasta transformare in ploaie, care poate deveni periculoasa, din cauza poleiului pe care poate sa-l creeze si asta se va intampla sambata si duminica", a mai spus Ion Sandu.

×