x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 11 persoane au fost arestate în dosarul "Căutătorilor de aur" de la Roşia Montană

11 persoane au fost arestate în dosarul "Căutătorilor de aur" de la Roşia Montană

28 Oct 2015   •   21:28
11 persoane au fost arestate în dosarul "Căutătorilor de aur" de la Roşia Montană
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

Tribunalul Alba a dispus, miercuri seară, arestarea preventivă a 11 persoane anchetate într-un dosar privind executarea de activităţi miniere fără drept în Roşia Montană, unde a fost exploatat fără autorizaţie zăcământ aurifer din galerii miniere sau halde aflate în conservare, au declarat, pentru AGERPRES, surse judiciare.


Printre cei arestaţi se află şi un lider al comunităţii de romi din satul Dăroaia, comuna Roşia Montană.

Decizia Tribunalului Alba nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Alba Iulia.

Pentru alte cinci persoane, printre care un nepot al primarului din Roşia Montană, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba au dispus, tot miercuri, măsura controlului judiciar, cu interdicţia de a părăsi judeţul Alba în următoarele 60 de zile.

Zeci de percheziţii, majoritatea în Roşia Montană, au fost efectuate marţi de 160 de poliţişti din Alba, cu sprijinul celor de la Mureş, Cluj şi Bihor, la domicilii şi la sediile unor societăţi comerciale.

Au fost audiate 47 de persoane, printre care un consilier judeţean, patronul unei discoteci din oraşul Cîmpeni, dar şi rude ale primarului din Roşia Montană.

Unelte şi instalaţii artizanale folosite pentru extragerea aurului, nisip aurifer, aur, sume de bani şi documente au fost ridicate de poliţişti în urma percheziţiilor efectuate marţi.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de către IPJ Alba, în urma percheziţiilor au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, peste 8.000 de euro şi 16.000 de lei, înscrisuri, documente din care rezultă comercializarea ilegală a 4.969 grame de aur, alte documente de evidenţă şi contabile, unelte şi instalaţii folosite pentru extragerea aurului, precum şi cantitatea de 480 de kilograme de nisip aurifer şi aur.

De asemenea, au fost ridicate o armă neletală, deţinută în mod ilegal, aproape două kilograme de geluri explozive/dinamită, din categoria explozivilor civili, capse detonatoare electrice, detectoare de metale şi diverse scule folosite în activitatea infracţională.

Cu ocazia activităţilor de cercetare desfăşurate anterior în cauză, poliţiştii au confiscat peste un kilogram şi jumătate de aur rezultat în urma extragerilor şi prelucrărilor ilegale.

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2013-2015, 48 de persoane ar fi exploatat, fără autorizaţie, zăcământ aurifer din galerii miniere sau halde aflate în conservare. Acestea ar fi sustras, prelucrat şi comercializat produse aurifere, introducându-le fără forme legale în circuitul economic sau plasându-le la case de amanet, sub forma unor garanţii, fără returnarea sumelor de bani împrumutate.

În general, zăcământul a fost sustras din fosta uzina de preparare de la Gura Roşiei. Uzina, aflată în conservare, aparţine exploatării de stat şi nu mai era păzită, din lipsă de fonduri, de doi ani.

Sursa: Agerpres
 

×
Subiecte în articol: roşia montană furt aur