x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 130 de suspecţi de jihadism, expatriaţi din Siria în Franţa

130 de suspecţi de jihadism, expatriaţi din Siria în Franţa

29 Ian 2019   •   13:11
130 de suspecţi de jihadism, expatriaţi din Siria în Franţa

Franţa va repatria în săptămânile următoare, pentru a fi judecaţi, aproape 130 de cetăţeni francezi (bărbaţi şi femei) suspectaţi de jihadism şi încarceraţi în Siria, a informat marţi postul de televiziune BFMTV.
Aceasta este prima dată când Parisul organizează o astfel de repatriere masivă de jihadişti francezi din Siria. 
Potrivit informaţiilor obţinute de postul de televiziune, aproape 130 de bărbaţi şi femei, ţinuţi în centre din Siria sub supravegherea kurzilor, vor reveni în ţară în săptămânile următoare, pe calea aerului.
Autorităţile franceze se tem că, în urma retragerii anunţate a trupelor americane din Siria şi a instabilităţii din această ţară, vor pierde urma acestor jihadişti şi, prin urmare, preferă să-i repatrieze pentru a fi judecaţi. 
'Toţi cei care vor reveni în Franţa vor fi supuşi procedurilor judiciare. Dacă judecătorul va considera că trebuie trimişi în închisoare - şi aşa va fi în majoritatea cazurilor -, vor fi trimişi în închisoare', a declarat ministrul de interne Christophe Castaner marţi, la postul BFMTV.
'Unii au revenit deja şi sunt încarceraţi, îi cunoaştem. Cei care vor reveni vor fi închişi', a adăugat el.
Aceste persoane sunt suspectate că au părăsit Franţa în urmă cu mai mulţi ani pentru a lupta în rândurile Statului Islamic în Siria. În cazul unora, serviciile antiteroriste franceze nu dispun decât de numele lor de luptători, în timp ce altora le cunoaşte identitatea reală şi există chiar înregistrări video în care aceştia apar comiţând atrocităţi.
Fiecare caz va fi examinat şi judecat în mod individual. La sosirea în Franţa, cei care nu fac obiectul unui mandat de arest internaţional vor fi predaţi poliţiei antiteroriste şi interogaţi. În schimb, cei care sunt deja daţi în urmărire, vor fi deferiţi direct unui judecător, după care vor fi inculpaţi şi plasaţi în detenţie provizorie în aşteptarea procesului. 
În prezent, mai mult de 500 de suspecţi de jihadism sunt încarceraţi în Franţa, fie în detenţie provizorie, fie deja condamnate. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: franta jihadisti