x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator 5 dintre ucigasi, prinsi

5 dintre ucigasi, prinsi

02 Mai 2005   •   00:00

Cinci irakieni, arestati duminica dimineata, la sud de Bagdad, au recunoscut ca au participat la rapirea si asasinarea lui Margaret Hassan, reprezentanta unei organizatii umanitare, rapita la 19 octombrie 2004, in Irak. Cazul rapirii lui Margaret Hassan este unul din cele mai cunoscute.

Margaret Hassan era sefa organizatiei umanitare CARE International din Irak, era de origine britanica, dar casatorita cu un irakian, si isi dedicase viata ajutorarii irakienilor. Femeia a fost rapita in octombrie anul trecut. Rapitorii, membri ai gruparii lui Musab Al Zarqawi, au dat un ultimatum autoritatilor de la Londra, prin care le-au cerut sa-si retraga trupele din Irak si au difuzat o inregistrare in care Margaret Hassan implora sa fie ajutata si ii cerea premierului Tony Blair sa-i salveze viata. Postul de televiziune Al-Jazeera a anuntat la jumatatea lui noiembrie 2004 ca a primit o inregistrare in care un barbat tocmai o omora pe o femeie care avea semnalmentele lui Margaret Hassan, insa executia nu a fost niciodata confirmata de surse oficiale.

Cadavrul femeii nu a fost gasit niciodata. Asa ca arestarea, la Bagdad, de catre autoritati, a 11 suspecti, banuiti de implicare in asasinarea britanicei, da sperante celor care mai cred ca poate fi facuta lumina in acest caz. Cinci dintre cei arestati au marturisit ca au participat la rapirea si executia britanicei. Mai mult, obiecte personale apartinand lui Margaret Hassan au fost gasite in ascunzatoarea celor 11 suspecti. Este vorba despre "o agenda, documente si haine apartinand lui Margaret Hassan". (Ana Ilie)

INCITARE
Rebelii irakieni nu dau semne ca intentioneaza sa inceteze atentatele sangeroase prea curand. Un numar de 25 de persoane au fost ucise si peste 30 ranite, duminica seara, intr-un atentat sinucigas comis la Tall Afar, aflat la vest de Mosul, in nordul Irakului. Potrivit lui Khousru Kuran, un responsabil al Partidului Democratic din Kurdistan (PDK) si viceguvernator al provinciei Ninive, atacul a fost comis de un sinucigas aflat la bordul unei masini-capcana, care a detonat vehiculul la Tall Afar, la 80 de kilometri vest de Mosul. Astfel de acte sunt incurajate cu caldura de liderii retelelor teroriste din Irak. Cel mai recent mesaj incitand la continuarea seriei de atentate sangeroase ii apartine chiar liderului retelei al-Qaeda din Irak, cel mai cautat terorist din acesta tara, Abu Mussab al-Zarqawi.

×
Subiecte în articol: observator margaret hassan