x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Garantat! 93 ani până la adevăratul sfârșit al lumii: Un asteroid misterios va lovi Pământul cu puterea a 25.000 de bombe atomice

Garantat! 93 ani până la adevăratul sfârșit al lumii: Un asteroid misterios va lovi Pământul cu puterea a 25.000 de bombe atomice

12 Feb 2013   •   15:45
Garantat! 93 ani până la adevăratul sfârșit al lumii: Un asteroid misterios va lovi Pământul cu puterea a 25.000 de bombe atomice

Cu mai puțin de o lună în urmă, NASA a anunțat că Pământul n-are de ce să se teamă de asteroidul Apophis, care ameninţa planeta noastră cu o coliziune în 2036. Şansele de impact sunt mai mici decât unu la un milion, scrie spacedaily.com

În ciuda vestii bune, bucuria s-ar putea sa fie un pic prematură. Astronomii ruși Andrey Oreshko și Timur Kryachko au descoperit încă un asteroid, cu numele YQ1 2012, care, după toate probabilitățile, va lovi Pământul, dar nu înainte de 2106.

Cu data de coliziune atât de departe, puțini dintre noi vom fi aici pentru a asista la evenimentul apocaliptic. Cu toate acestea, speranța de viață este în continuă creștere, având în vedere cele mai recente evoluții în medicină și biochimie, şi este destul de probabil ca mulţi dintre noi vor trăi să vadă cu proprii lor ochi masivul asteroid lovind Pamantul.

Cei doi astronomi din Rusia, Andrei Oreshko și Timur Kryachko, studiau asteroizi neînregistraţi cu ajutorul telescopului "Elena", situat în deșertul Atacama din Chile. După studiul a mult de o duzină de asteroizi necunoscuţi, astronomilor le-a murit instant încântarea, odată ce l-au descoperit pe YQ1. Anxietatea a pus stăpânire pe cei doi, atunci când au studiat mărimea și traiectoria nou-descoperitului YQ1 2012. Cu un diametru de 230 de metri și o perioadă orbitală de 1040 zile, le-a a devenit extrem de clar că asteroidul va lovi planeta Pământ.

Utilizând telescopul "Elena", cel mai avansat tehnologic la această oră, Oreshko și Kryachko au putut calcula timpul probabil a coliziunii: Ianuarie 2106. Având în vedere că "Elena" este unul dintre cele mai avansate telescoape utilizate în prezent, probabilitatea ca astronomii să se înşele este extrem de redusă.

Potrivit lui Kryachko, în cazul în care traiectoria asteroidului nu este afectată de vreo coliziune aleatoare cu un alt corp ceresc sau vreo circumstanță similar imprevizibilă, în ianuarie 2106 asteroidul va trece extrem de aproape de Pământ , gravitatia planetei urmând a schimba cursul asteroidului si de a-l trage mai aproape.

În cele din urmă, YQ1 va lovi Pamantul atât de tare, încât o catastrofa la nivel global va fi inevitabilă. Oamenii de stiinta estimează că impactul ar echivala cu energia eliberată de aproximativ 25.000 de bombe atomice detonate în acelaşi timp. Fapt care pune pe picior de egalitate YQ1 cu infamul Apophis, care măsoară 270 de metri în diametru și ameninţa să lovească Pământul în 2036. Potrivit NASA, YQ1 este cel de-al 17-lea cel mai periculos asteroid descoperit vreodată.

×