x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "A fost mai complexă decât s-a crezut"

"A fost mai complexă decât s-a crezut"

de Irina Cristea    |    22 Dec 2009   •   00:00
"A fost mai complexă decât s-a crezut"
Sursa foto: Dragoş Savu/Jurnalul Naţional



În urmă cu 20 de ani, pe când Europa era divizată, iar comunismul trecea, pentru occidentali, drept "marele rău", lumea a fost luată prin surprindere prăbuşirea regimurilor din Est. Iar imaginile de la execuţia cuplului Ceau­şescu au încheiat in­cre­di­bilul film al acelui an, punând punct unei ere, cred două dintre vedetele postului de televiziune CNN, care difuzează, săp­tă­mâna aceasta, un documentar despre Revoluţia din România.

Aflate la Bucureşti pentru a promova şi a transmite în direct corespondenţe pentru cel mai ambiţios proiect din acest an al postului CNN - seria de documentare "Toamna schimbării", care urmăreşte prăbuşirea comunismului în Europa de Est, jurnalistele Fionnuala Sweeney şi Deborah Rayner au povestit, pentru Jurnalul Naţional, cum au văzut acum 20 de ani schimbarea istorică şi cum a diferit revoluţia din România de cele din restul statelor ce formau blocul comunist.

Despre Europa de dincolo de Cortina de Fier, occidentalii nu ştiau prea multe, spune prezentatoarea şi corespondenta CNN Fionnuala Sweeney. "Se călătorea greu în acea zonă, se creaseră o seamă de mituri, temeri şi zvonuri despre acea parte a Europei. Cred că toate aceste mituri şi zvonuri au jucat un rol important în Revoluţia română", crede jurnalista. Deşi se anunţa ca un eveniment inevitabil după cele de la Praga sau Budapesta, Re­voluţia din România s-a dovedit mai mult decât o piesă dintr-un angrenaj ce-a funcţionat pe principiul dominoului. "Vestul credea că e firesc ca regimul comunist să se prăbuşească şi aici, dar Revoluţia română a fost diferită de celelalte, mai ales pentru că a avut loc din motive diferite, care ţineau atât de ideologie, cât şi de dictatorul Ceauşescu", declară Sweeney, care recunoaşte că a fost intrigată de România încă din tinereţe şi că nu a pornit în acest proiect cu idei "prefabricate". Un motiv în plus să fie surprinsă de amănunte pe care nu le cunoştea despre evenimentele din decembrie 1989 şi să privească altfel evoluţia tuturor statelor din regiune. "România şi celelalte state est-europene, divizate în trecut de Vest, fac acum parte dintr-o Uniune Europeană cu 27 de state, lucru imposibil de imaginat în 1989. Şi, chiar dacă toate aceste ţări au trecut printr-o mahmureală postcomunistă, este foarte interesant de văzut ce schimbări uriaşe au avut loc şi cât de departe au ajuns", spune Fionnuala Sweeney.


DE CRĂCIUN
Episodul dedicat României din documentarul "Toamna schim­bării", realizat de CNN în parteneriat cu Links Associates, poate fi urmărit pe CNN vineri, la ora 18:00, şi, în reluare, sâm­bă­tă la ora 05:00. Iar producătorii şi jurnaliştii postului aşteaptă din partea publicului din România să "colaboreze". "Căderea comunismului face parte şi din istoria postului CNN, care împlineşte, la anul, 30 de ani. Lucrând la «Toamna schimbării», care săr­bă­to­reşte, dar şi comemorează acele momente, am putut consolida legăturile pe care ni le-am format în Europa de Est, cu clienţii, filialele şi publicul nostru. Prilej cu care îi rugăm pe români să interacţioneze cu noi, trimiţând pe site-ul nostru relatările lor despre ce s-a întâmplat acum 20 de ani, fotografii, imagini", spune editorul-şef Deborah Rayner.


"Văzând imaginile finale cu Ceauşescu, ne-am dat seama că asistăm la sfârşitul unei epoci"

● Jurnalul Naţional: Cum aţi trăit acum 20 de ani evenimentele care aveau loc în Europa de Est şi care fac acum subiectul documentarului "Toamna schimbării?"
● Fionnuala Sweeney:
Îmi amintesc foarte bine pentru că era în perioada Crăciunului şi urmărisem cu atenţie evenimentele de până atunci, în­ce­pând din vara anului 1989 şi parcurgând ce s-a întâmplat la Berlin, Praga, Budapesta şi aşa mai departe. Evenimentele din România au părut că s-au petrecut brusc, deşi ştiam că nu este aşa. Iar văzând imaginile finale cu Ceauşescu, noi, vesticii, ne-am dat seama că asistăm, într-adevăr, la sfârşitul unei epoci.

● Deborah Rayner: În acea perioadă eram o tânără jurnalistă de televi­ziune, intrasem în meserie cu un an înainte. Am lucrat foarte mult în acea perioadă a Crăciunului, ocupându-mă de Revoluţia din România, chiar dacă nu am călătorit până acolo. Aveam mulţi colegi în ţara dumneavoastră. Chiar prietenul meu din acea perioadă, jurnalist şi el, era la Timişoara, ţin minte că încerca să dea telefon în fiecare zi... Şi să suni din est în vest la acea vreme costa mii de dolari. Nu am fost surprinsă că România a urmat ci, din păcate, de violenţa cu care au decurs lucrurile.


Ce aţi aflat nou despre Revoluţia din România odată cu începerea documentării pentru acest program? Aţi avut surprize, aţi descoperit amănunte la care nu vă aşteptaţi?
● Fionnuala Sweeney:
Pe mine m-a surprins inclusiv rolul vremii în protestele de atunci, era mult mai blândă şi cred că i-a încurajat pe oameni să iasă în stradă. De asemenea, aveam vi­ziunea simplistă că, pe cât de brutal este un regim, pe atât de brutală va fi revoluţia, dar am fost surprinsă să descopăr multele şi complicatele iţe ale acestei revoluţii, felul în care a recţionat Armata, confluenţa a diferite evenimente ce au avut loc aici, faptul că nu întâmplător a început la Timişoara, aproape de Ungaria. Am aflat că evenimentele din România nu au fost propriu-zis rezultatul unui principiu al domino-ului, pentru că majoritatea românilor nu ştiau ce se întâmplase în alte state. Cred că aici a fost o revoluţie mai complexă decât s-a crezut. Marcăm, prin acest program, un moment din istoria ţării, dar şi paşii parcurşi în cei 20 de ani care au trecut.




×
Subiecte în articol: mass-media