x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A început tăvălugul scumpirilor! De azi, plătim mai mult pentru carburanţi, gaze şi ţigări

A început tăvălugul scumpirilor! De azi, plătim mai mult pentru carburanţi, gaze şi ţigări

01 Apr 2014   •   08:31
A început tăvălugul scumpirilor! De azi, plătim mai mult pentru carburanţi, gaze şi ţigări

Românii vor plăti de astăzi, 1 aprilie, cu 0,41 lei mai mult pentru litrul de carburant de la pompă, vor cumpăra un pachet de ţigări mai scump cu 0,3-0,5 lei, iar preţul gazelor naturale va fi mai mare cu 2% pentru consumatorii casnici. Majorarea accizei pentru carburanţi, de 7 eurocenţi pe litru, intră astăzi în vigoare, avînd ca efect creşterea cu 0,41 lei/litru a preţului la benzina cu plumb şi fără plumb, motorină şi petrolul folosit drept combustibil pentru motor (kerosen).

Acciza pentru benzină şi motorină va creşte cu 7 eurocenţi de la 1 aprilie, ceea ce va duce la o scumpire a carburanţilor de circa 40 de bani, după cum estimează operatorii din sector. În prezent, acciza reprezintă 30% din preţul final la benzină şi 26% la motorină.

Premierul Victor Ponta a declarat luni că Guvernul va emite cel mai probabil miercuri o ordonanţă de urgenţă prin care va reglementa modul în care transportatorii rutieri îşi pot recupera patru cenţi din acciza la carburanţi.

Conform unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, acciza la motorina utilizată drept carburant în transportul rutier de mărfuri cu autovehicule cu greutatea maximă autorizată de peste 7,5 tone şi în transportul de călători, exclusiv transportul public de călători, cu autovehicule de peste opt locuri, va scădea cu 40 de euro/1.000 de litri.

'Este supusă unui nivel de accize diferenţiat stabilit prin diminuarea cu 40 de euro/1.000 litri, respectiv cu 47,34 euro/tonă, a nivelului standard prevăzut (...) motorina utilizată drept carburant pentru motor în următoarele scopuri - a) transport rutier de mărfuri în cont propriu sau pentru alte persoane, cu autovehicule sau ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului rutier de mărfuri şi cu o greutate brută autorizată de cel puţin 7,5 tone; b) transportul de călători, regulat sau ocazional, exclusiv transportul public de călători, cu un autovehicul din categoria M2 sau M3, definit în Directiva 70/156/CEE a Consiliului din 6 februarie 1970 privind armonizarea legislaţiilor statelor membre referitoare la omologarea autovehiculelor şi a remorcilor acestora', se arată în proiectul de act normativ.

Ca urmare a acestei reduceri, rata accizei aplicată după 1 aprilie 2014 este de 360,395/1.000 litri pentru motorina utilizată drept combustibil pentru motor.

Gazele pentru populaţie se vor scumpi cu 2%, iar cele pentru consumatorii non-casnici vor fi mai scumpe cu 5% de la 1 aprilie 2014, potrivit calendarului de liberalizare a preţului gazelor, agreat de Guvernul României, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.

Potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), calendarul de liberalizare pentru acest an mai prevede alte două scumpiri.

'La 1 iulie va fi o creştere pentru non-casnici de 5% şi pentru casnici de 3%, iar, la 1 octombrie, creşterea va fi de 4% pentru non-casnici şi de 3% pentru casnici', a declarat preşedintele instituţiei, Niculae Havrileţ, în urmă cu o săptămână.

Calendarul de liberalizare a pieţei gazelor cuprinde dereglementarea totală pentru consumatorii casnici începând cu 31 decembrie 2018. De la acea dată, doar consumatorii vulnerabili, cu venituri mici, vor mai plăti tarife reglementate.

Pentru firme, preţul gazelor va fi liberalizat la 31 decembrie 2014, potrivit actualului calendar de liberalizare.

Preţul reglementat al energiei electrice nu va fi modificat de la 1 aprilie, a mai spus preşedintele ANRE. Havrileţ a arătat că electricitatea s-ar putea ieftini pe parcursul acestui an, în funcţie de evoluţia preţurilor pe bursa de specialitate.

Acciza specifică la ţigarete va creşte de la 1 aprilie la 59,77 euro/1.000 de ţigarete, faţă de 56,71 euro/1.000 de ţigarete în prezent (plus 5,4%), fapt care va conduce la o majorare a accizei totale cu 3,16%, la 84,37 euro/1.000 de ţigarete (plus 3,16%).

Acciza ad valorem va scădea uşor, de la 19% la 18%, iar acciza minimă pentru perioada 1 aprilie 2014 - 31 martie 2015 va fi de 81,5 euro/1.000 de ţigarete, faţă de 79 euro/1.000 de ţigarete în prezent.

Potrivit Ministerului Finanţelor Publice /MFP/, scade procentul accizei ad valorem, raportată la preţul de vânzare cu amănuntul, şi creşte nivelul accizei specifice - componentă fixă a accizei totale, ceea ce este în concordanţă cu principiul consolidării fiscale, fapt care asigură un nivel de colectare a veniturilor la buget mai ridicat şi fix, indiferent de preţ.

Ca produse supuse accizelor, ţigaretele au o structură a accizei de tip compus, reprezentând suma dintre acciza specifică pe 1.000 de ţigarete plus acciza ad valorem aplicată asupra preţului de vânzare cu amănuntul declarat. Nivelul accizei totale pentru ţigarete, în perioada cuprinsă între 1 aprilie 2013 - 31 martie 2014 inclusiv, este de 81,78 euro/1.000 ţigarete.

La începutul anului 2014, accizele au crescut cu 4,77%, prin indexarea cu rata medie anuală a inflaţiei calculată în septembrie, peste nivelul de curs din 2012.

Piaţa neagră a ţigaretelor a înregistrat în ianuarie 2014 cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani şi jumătate, ajungând la 15,7%, conform unui studiu al companiei de cercetare Novel

×