x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Accidentul din Muntenegru, tratat pe larg în presa locală

Accidentul din Muntenegru, tratat pe larg în presa locală

25 Iun 2013   •   08:33
Accidentul din Muntenegru, tratat pe larg în presa locală

Presa din Muntenegru relatează pe larg despre accidentul tragic în care 18 turişti români şi-au pierdut viaţa, informează redactorul Radio România, Mario Balint.

Întreaga Podgorica este alături de România în teribila tragedie petrecută duminică, scrie romania-actualitati.ro

Ziarele de marţi descriu încă pe mai multe pagini clipele de coşmar prin care au trecut turiştii români şi publică fotografia de la locul accidentului.

Balustrada ruptă a viaductului apare ca un leit-motiv în toate gazetele.

Turiştii români se află internaţi la trei spitale din Podgorica, iar solidaritatea muntenegrenilor se face simţită în fiecare zi.

Marţi dimineaţă, locuitori ai capitalei au venit să doneze sânge pentru salvarea românilor internaţi.

Între două oftaturi ei dau vina pe relief, dar şi pe starea drumurilor din Muntenegru.  

Trupurile celor 18 români morţi, repatriate marţi

O aeronavă militară repatriază marţi trupurile celor 18 români morţi în accidentul rutier din Muntenegru, transmite redactorul Radio România, Carmen Gavrilă.

Alte două aeronave îi vor aduce la Bucureşti de la Podgorica pe răniţii a căror stare de sănătate permite transportarea.

Lista nominală a victimelor accidentului va fi comunicată de autorităţi de îndată ce va exista confirmarea identităţii acestora.

Premierul Victor Ponta a precizat că acest avion va decola spre România în cursul zilei, imediat ce autorităţile din Muntenegru încheie toate procedurile legale.

În ce priveşte răniţii, aceştia vor fi transportaţi în ţară cu alte două avioane care urmează să decoleze marţi din ţara noastră, însă încă nu s-a decis când anume se vor întoarce din Muntenegru în România - a precizat premierul Victor Ponta.  ictor Ponta:

"Ministerul apărării a luat toate măsurile în acest sens. Vor pleca încă două avioane cu toate facilităţile medicale pentru a putea să transportăm la Bucureşti atât cele 22 de persoane aflate în diverse stadii mai puţin grave, dar inclusiv dacă se ia decizia de către domnul Arafat şi personalul medical din Muntenegru, de a-i transporta şi pe cei 7 aflaţi la terapie intensivă", a declarat premierul.

În primele momente de după accident, muntenegrenii nu au ştiut că era vorba despre un autocar cu români - a declarat pentru postul nostru de radio ministrul de externe, Titus Corlăţean.

Actele turiştilor români, "greu de găsit în prăpastie"

"Iniţial a fost o stare de confuzie aici în Muntenegru, s-a crezut că este un autocar ucrainean cu cetăţeni ucraineni. Abia mai târziu s-a confirmat că sunt români şi din acel moment evident că am activat celula de criză", a spus ministrul de externe.

Premierul Victor Ponta a explicat că autorităţile române au lista de pasageri, dar că e nevoie de certitudine şi că identificarea este dificilă pentru că actele românilor sunt greu de găsit în prăpastia în care s-a prăbuşit autocarul.

"În momentul în care avionul care-i transportă pe decedaţi va decola de la Podgorica, vom anunţa familiile şi vom încerca să organizăm toate procedurile de identificare şi de transport către locuinţele familiilor; în măsura în care nu se vor putea face toate identificările acolo la Podgorica s-ar putea să continuăm aici la Bucureşti acest demers în aşa fel încât să avem certitudine sută la sută asupra identităţii atât a persoanelor decedate cât şi a celor răniţi", a dat asigurări Victor Ponta.

Firma de transport, verificată

Primul-ministru Victor Ponta a mai anunţat că guvernul se va reuni marţi în şedinţă formală pentru a propune, dacă sunt îndeplinite toate condiţiile legale, ca miercuri să fie declarată zi de doliu naţional în memoria românilor care au murit în accidentul din Muntenegru.

Executivul verifică dacă firma de transport implicată în accidentul rutier din Muntenegru a respectat condiţiile de siguranţă.

Şi procurorii Parchetului General s-au sesizat din oficiu pentru ucidere din culpă în acest caz în care au murit cel puţin 18 români.

Anchetatorii de la Bucureşti vor cere sprijin autorităţilor de la Podgorica pentru efectuarea cercetărilor.

Politia muntenegreană a început propria anchetă

De altfel, politia muntenegreană a început propria anchetă pentru a determina în ce condiţii a avut loc accidentul. Unul dintre pasageri a declarat la Pro Tv că şoferul a efectuat o depăşire imprudentă, a drapat şi a rupt parapetul viaductului.

Un autocar cu turişti români s-a răsturnat într-o prăpastie din Muntenegru, a anunţat televiziunea publică din tara, citând poliţia.
 
Potrivit Secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, 17 români au murit şi alţi 30 au fost răniţi, dintre care 8 se află la terapie intensivă.
 
Citat de Mediafax, Marius Usturoiu, directorul Mareea Travel, agenţia de turism care a organizat circuitul, a precizat că în autocar se aflau 47 de persoane, cetăţeni români, între care un minor.

×