x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Aderare - Siguri de 2007

Aderare - Siguri de 2007

06 Oct 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Comisia Europeana considera ca Romania poate incheia negocierile de aderare anul acesta si recomanda semnarea tratatului in 2005 si aderarea in 2007. Odata trecut hopul acordarii statutului de economie de piata functionala, Romaniei nu-i mai ramane decat sa incheie toate capitolele de negociere si sa semneze in 2005 tratatul de aderare. In concluziile raportului de tara, Comisia Europeana crede ca Romania si Bulgaria vor fi membri ai Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007.
LAVINIA TUDORAN, IRINA CRISTEA

E hotarat lucru. De-acum intram in linie dreapta spre aderarea la Uniunea Europeana (UE). Concluziile raportului din acest an intocmit de Comisia Europeana ne sunt cat se poate de favorabile. Documentul va fi astazi dat publicitatii, dar unele pasaje au fost obtinute ieri de catre presa straina. "Comisia Europeana crede ca Romania si Bulgaria vor indeplini criteriile politic si economic ale Uniunii Europene si ca vor fi pregatite de aderare pana la 1 ianuarie 2007", este una dintre concluziile raportului. "Vom depune toate eforturile pentru atingerea obiectivului trasat de catre Consiliul European de a incheia cu succes negocierile cu Bulgaria si Romania in 2004", promite Comisia Europeana. Este, sustin surse europene, singurul pasaj din raportul de tara care mai poate fi modificat pana la publicarea documentului. In conditiile in care analiza Comisiei contine multe aprecieri pozitive, nu ne mai ramane decat sa incheiem in acest an capitolele de negociere ramase, Justitie si Afaceri Interne, Concurenta si Mediu, si sa semnam la inceputul lui 2005 tratatul de aderare, astfel incat la 1 ianuarie 2007, sa fim membri UE.

DISCUTII. Marele hop pe care l-am trecut in fata Comisiei de la Bruxelles a fost acordarea statului de economie de piata functionala, criteriu economic esential pentru a avea unda verde in vederea aderarii in 2007. Raportul contine numeroase avertismente si bile negre. In documentul de strategie, care contine recomandarile Comisiei, se arata ca atat Romania, cat si Bulgaria au nevoie de imbunatatiri in reforma administratiei publice, in functionarea sistemului juridic si in combaterea coruptiei. "Progrese inegale", "lipsa de transparenta", "probleme cu marile privatizari" sunt cateva dintre aspectele criticate.

CU BULGARIA. Comisia Europeana recomanda in continuare ca aderarea Romaniei sa fie legata de cea a Bulgariei. Autoritatile de la Sofia vor primi de la Bruxelles un raport mai multumitor decat cel al Romaniei, dupa cum comenta BBC. Nu de putine ori, unii dintre oficialii bulgari au cerut ruperea tandemului cu Romania, dar Uniunea continua sa mearga pe principiul ca cele doua state trebuie sa adere impreuna.

CONCLUZII SI RECOMANDARI, NEGRU PE ALB

  • "Comisia Europeana confirma ca strategia de preaderare pentru Romania si Bulgaria a fost un succes"
  • "Comisia confirma ca negocierile cu Romania si Bulgaria, bazate pe meritele individuale ale ficarei tari, pot fi incheiate la timp, pentru ca Tratatul de Aderare sa poata fi semnat cat mai curand posibil in 2005"
  • "Romania si Bulgaria au capacitatea de a-si asuma toate obligatiile de membru pana la aderare. Ambele tari mai au nevoie de imbunatatiri in ce priveste reforma administrativa, functionarea sistemului juridic si lupta impotriva coruptiei"
  • "Romania si Bulgaria indeplinesc criteriul de economie de piata functionala"
  • "Continuarea de catre Bulgaria a caii reformelor si implementarea viguroasa de catre Romania a programelor de reforma structurala le vor permite celor doua tari sa faca fata presiunii concurentei de pe piata Uniunii Europene"
  • "Romania si Bulgaria au facut progrese insemnate in implementarea reformelor. Cele doua tari indeplinesc criteriul politic, iar Comisia se asteapta ca Romania si Bulgaria sa indeplineasca criteriile economice si de acquis si sa fie gata sa fie membru pana la 1 ianuarie 2007"
  • "Intrucat perioada dintre incheierea negocierilor si aderare va fi indelungata, precum si datorita numarului mare de angajamente care trebuie indeplinite, Comisia considera ca Tratatul de Aderare trebuie sa contina clauza de salvgardare deja agreata cu Bulgaria, si care trebuie extinsa si asupra Romaniei"

    REACTIE

    "Dupa cate am auzit eu, exista aprecierea ca Romania va obtine statutul de economie de piata", a declarat ieri presedintele Ion Iliescu in legatura cu raportul de tara al Comisie. "Sigur, vor fi si niste recomandari, dar este normal fiind in faza de dupa incheierea negocierilor. Pana-n 2007 mai este o perioada de eforturi comune", a incheiat Iliescu.

    CE URMEAZA

    Acesta este, practic, ultimul raport de tara pe care Comisia il intocmeste pentru Romania. El va fi inlocuit de asa-numitul raport de monitorizare. Acesta urmareste felul in care candidatii care si-au incheiat negocierile pun in aplicare obligatiile pe care si le-au asumat. Primul raport de monitorizare pentru Romania va fi facut public in noiembrie 2008. Documentul urmareste adoptarea legislatiei comunitare, dar si reformele si cresterea economica.

    ATENTIE

    Greul nu a trecut pentru Romania si Bulgaria. Bruxelles-ul are pregatita o clauza de siguranta, pe care o va folosi pentru a se asigura ca standardele Uniunii sunt respectate. Pentru a intari faptul ca nu e de joaca cu noua clauza, viitorul comisar european pentru Extindere, Olli Rehn, a declarat ieri in plenul Parlamentului European ca UE nu va ezita sa amane aderarea Romaniei si Bulgariei pana in 2008, daca cele doua tari nu se conformeaza standardelor Uniunii. "Aceasta clauza nu este inclusa in tratatul de aderare de florile marului, este o clauza serioasa si nu vom ezita sa o folosim", a tinut sa sublinieze Rehn. (Ana Ilie)
  • ×