x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Adoptii doar intre neamuri

Adoptii doar intre neamuri

03 Ian 2005   •   00:00

Adoptiile internationale s-au reluat, incepand cu 1 ianuarie 2005, data la care a intrat in vigoare noua lege in domeniu, iar Oficiul Roman pentru Adoptii (ORA) si-a intrat in atributii.

VERA ALBULESCU

Noul cadru legislativ apare la mai mult de trei ani, dupa ce, in urma acuzelor internationale privind traficul de copii, autoritatile romane au decis suspendarea tuturor acestor proceduri.

In editia de duminica a ziarului britanic The Telegraph a fost publicat cazul unei mame care, de mai bine de doi ani, incearca sa adopte o fetita din Romania. Allyson Schaaf a declarat pentru cotidianul englez ca, o data cu noile reglementari privind adoptiile internationale, este mai increzatoare si spera ca noul presedinte ales, Traian Basescu, va da atentie cazului ei, in ciuda restrictiilor care vin o data cu noua lege. Familia Schaaf este una dintre zecile de familii straine care asteapta de ani buni rezolvarea cazurilor de adoptie.

AN NOU, REGULI NOI. Principala restrictie din Legea 273/2004 este ca minorii romani pot fi adoptati in strainatate doar de rude de gradul doi. In plus, apar restrictii referitoare la varsta copiilor adoptabili si la factorii care se pot implica in acest proces. Potrivit noii legi, adoptia nationala are prioritate absoluta, infierea de catre familiile straine fiind ultima varianta la care se recurge atunci cand nici o alta forma de protectie nu poate asigura minorului "ingrijirea corespunzatoare".

O alta reglemenatare importanta a legii face referire la varsta minorilor care pot fi adoptati. Mai precis, copiii cu varste mai mici de doi ani nu pot fi adoptati in strainatate. De asemenea, este eliminata implicarea fundatiilor in derularea adoptiilor, singurele organisme private acceptate in proces fiind asociatiile straine autorizate in tara lor de origine. ONG-urile romanesti pot interveni doar in serviciile de protectie a minorilor, prin plasament familial sau prin sustinerea familiilor pentru prevenirea abandonului. In cazul adoptiilor internationale, legea mai prevede existenta unei taxe unice si fixe, platita de adoptator direct catre ORA, si alcatuirea unui registru cu toate informatiile referitoare la adoptii.

REACTII NEGATIVE. Noua legislatie romaneasca privind adoptiile internationale a starnit reactii mai putin incurajatoare din partea guvernului american, care s-a declarat "dezamagit" de prevederile noii legi. Iar asta in ciuda faptului ca intreg pachetul legislativ, din care face parte si legea in discutie, a fost elaborat dupa normele impuse de Conventia de la Haga, privind drepturile copiilor.

SCANDAL IN ECHIPA LUI BLAIR
Cu cateva zile in urma, David Miliband, unul dintre ministrii guvernului Blair, a fost acuzat de opozitie cum ca ar fi beneficiat de tratament preferential in cazul adoptarii de catre acesta a unui baietel din SUA. La 13 decembrie 2004, David Miliband, de 39 de ani, impreuna cu sotia sa, americana, Louise Schackelton, in varsta de 43 de ani, au plecat in State pentru a asista la nasterea fiului lor, Isaac James, si au revenit in Londra pe 24 decembrie. Scandalul s-a iscat dupa ce Miliband si sotia sa au refuzat sa dea detalii privind procedurile urmate in vederea realizarii acestei adoptii. Mai mult, controversele au aparut la aflarea vestii ca baietelul adoptat de catre membrul cabinetului Balir este american, in conditiile in care in Marea Britanie sunt peste 60.000 de copii abandonati. In plus, infierea unui copil din SUA poate costa familia adoptatoare aproximativ 30.000 de euro, in timp ce in Anglia aceasta procedura este gratuita.

×
Subiecte în articol: observator