x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alexe o invită pe Turcan la Iași să vadă restaurarea Bojdeucii lui Ion Creangă

Alexe o invită pe Turcan la Iași să vadă restaurarea Bojdeucii lui Ion Creangă

de Redacția Jurnalul    |    21 Noi 2023   •   23:45
Alexe o invită pe Turcan la Iași să vadă restaurarea Bojdeucii lui Ion Creangă

Reabilitarea Bojdeucii lui Ion Creangă s-a realizat în conformitate cu ceea ce s-a avizat în Comisia Zonală a Monumentelor Istorice, iar lucrările de intervenție și de restaurare au respectat criteriile privind reabilitarea obiectivelor de patrimoniu, spune președintele CJ Iași, Costel Alexe.

Alexe spune că restaurarea Bojdeucii lui Ion Creangă a respectat întocmai proiectul aprobat în cadrul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice și a primit avizul Direcției Județene pentru Cultură Iași.

„Însuși directorul Direcției Județene pentru Cultură Iași a declarat că a semnat fără emoție recepția lucrărilor efectuate la Bojdeucă. Sunt încrezător că și Corpul de Control al Ministerului Culturii, alături de Comisia Naţională a Monumentelor Istorice şi Institutul Naţional pentru Patrimoniu vor face o analiză obiectivă asupra calităţii lucrărilor și a întregului proces de restaurare”, spune Costel Alexe.

Președintele CJ Iași crede că este un lucru bun că și aceste instituții vor verifica lucrările și astfel se va reitera un lucru esențial legat de reabilitarea Bojdeucii: „proiectul a fost realizat în conformitate cu ceea ce s-a avizat în Comisia Zonală a Monumentelor Istorice, iar lucrările de intervenție și de restaurare au respectat criteriile privind reabilitarea obiectivelor de patrimoniu”.

Alexe o invită pe Raluca Turcan, ministrul Culturii, să vină la inaugurarea lucrărilor pentru a vedea cum a fost reabilitată Bojdeuca lui Creangă.

„Îi fac o invitație publică doamnei ministru Raluca Turcan de a ne fi alături la evenimentul de inaugurare a Bojdeucii lui Ion Creangă, în decembrie. Sper, astfel, să putem prezenta împreună acest simbol al culturii ieșene de care ne simțim cu toții atât de atașați”, mai spune Alexe.

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a solicitat Corpului de control verificarea legalității avizului pentru intervenția realizată asupra monumentului istoric „Bojdeuca scriitorului Ion Creangă”.

Consiliul Județean Iași a scos la licitație contractul de achiziție publică de servicii de proiectare și asistență tehnică pentru obiectivul Reabilitarea Ansamblului Muzeal „Ion Creangă” Iași din cadrul proiectului „Călător pe Meridiane Culturale” în anul 2019. Conform documentației disponibile în SEAP, prin acest proiect se dorea accesarea fondurilor europene prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova – proiecte HARD, Obiectivul Tematic 3 – Promovarea culturii locale și protejarea patrimoniului istoric, Prioritatea 2.1 – Promovarea și conservarea patrimoniului cultural și istoric.

 

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: alexe turcan bojdeuca