x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ambasadorul Ungariei la București, convocat la MAE!

Ambasadorul Ungariei la București, convocat la MAE!

de Redacția Jurnalul    |    07 Feb 2023   •   11:49
Ambasadorul Ungariei la București, convocat la MAE!

Ambasadorul Ungariei la București a fost convocat marți la Ministerul de Externe pentru a i se aduce la conoștință poziția oficială a României cu privire la afirmațiile unui oficial de la Budapesta referitoare la o „pretinsă îngrădire” a dreptului arborării drapelului „așa-zisului Ținut secuiesc”.

Potrivit unui comunicat, Ministerul Afacerilor Externe dezaprobă ferm comentariile președintelui Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul Ungariei, publicate luni pe pagina sa de Facebook, privind pretinsa îngrădire de către România a dreptului arborării drapelului așa-zisului ținut secuiesc.

Ambasadorul Ungariei la București a fost convocat, marți dimineață, din dispoziția ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, la sediul MAE, pentru a i se comunica poziția părții române.

Ministerul Afacerilor Externe arată că ordinea de drept din România consacră dreptul persoanelor aparținând tuturor celor 20 de minorități naționale de a-și folosi însemnele specifice în privat, precum și în public, în cadrul unor manifestări culturale și religioase specifice.

„În ceea ce privește însemnul așa-numitului ținut secuiesc, în România nu există nicio unitate administrativ-teritorială cu această denumire și deci nici îndreptățirea la vreun însemn oficial specific. Totodată, orice autoritate administrativ-teritorială din România are dreptul de a-și stabili propriile însemne, care trebuie să fie reprezentative pentru ansamblul populației rezidente în acea unitate administrativ-teritorială”, se arată în comunicat.

Totodată, MAE reia apelul la reținere în declarațiile din spațiul public și „reamintește așteptarea părții române ca oficialii ungari să acționeze cu responsabilitate în logica relației strategice dintre cele două state, a Tratatului politic de bază din 1996 și în dorința consolidării cooperării bilaterale în toate domeniile de interes, în beneficiul tuturor cetățenilor români și ungari indiferent de etnie”.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: convocare mae