x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ambitii - Basescu implineste visul lui Ceausescu

Ambitii - Basescu implineste visul lui Ceausescu

23 Sep 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Ultima idee a primarului general al Capitalei, Traian Basescu, este transformarea spatiului cuprins intre Bulevardul Unirii si Piata Constitutiei in zona pietonala. Proiectul lui Ceausescu de a nu prinde vreo masina in zona Casei Poporului se implineste. Saptamana trecuta, primarul Traian Basescu a anuntat ca vrea sa transforme zona dintre Bulevardul Unirii si Piata Constitutiei intr-una pietonala.
MONICA ANDREI

"Incercam ca in doua saptamani sa repunem in folosinta tot lantul de fantani arteziene de la Unirii. Acolo vom face zona pietonala, mai intai la sfarsit de saptamana si ulterior, in functie de trafic, masura va fi permanenta. Fantanile arteziene vor avea orga de lumini, iar in zona pietonala se va difuza muzica clasica", a spus Basescu fara sa dea detalii despre costurile investitiei. "Nu stiu, n-am facut inca un calcul", a spus primarul atunci cand a venit vorba de banul public. N-ar fi fost probabil foarte multe comentarii daca proiectul ar fi fluidizat macar traficul din centrul Capitalei. "A face o zona pietonala in acel spatiu nu rezolva nimic, ba din contra aglomereaza si mai mult traficul din centru. O astfel de zona ar trebui amplasata intr-un spatiu aglomerat, unde trebuie sa fie create conditii de deplasare", a declarat Alexandru N. Sandu, decanul Facultatii de Urbanism.

ALTERNATIVA. O varianta ar fi amplasarea zonei pietonale in centrul istoric al Capitalei, ajuns in paragina. Cu banii pe care i-a investit in amenajarea zonei pietonale de la Unirii, repunand in functiune fantanile arteziene cu orga de lumini, municipalitatea ar fi putut foarte bine sa demareze un proiect de reabilitare a zonei vechi a Capitalei, denumita pe vremuri Micul Paris.

Gurile rele spun ca investitia ar fi costat Primaria Capitalei cateva milioane de dolari, sumele indreptandu-se spre firma Luxten, cea care se ocupa de iluminatul public al orasului, si altele apropiate edilului-sef al Capitalei. De mentionat este faptul ca pentru acest proiect nu s-a tinut nici o licitatie. Si ca totul sa mearga ca pe roate, astazi in sedinta de consiliu a fost trecuta pe ordinea de zi hotararea privind reorganizarea Administratiei Strazilor, in care a fost trecuta si urmatoarea precizare: "In termen de 30 de zile, activitatea si personalul Sectorului de intretinere fantani trec de la Administratia Strazilor la Administratia Lacurilor, Parcurilor si Agrement". Mutarea urmeaza a fi facuta pe motiv ca directorul Administratiei Strazilor, Florin Radu, nu a fost de acord cu investitia.

EROARE

"A face o zona pietonala in acel spatiu nu rezolva nimic, ba din contra aglomereaza si mai mult traficul din centru. O astfel de zona ar trebui amplasata intr-un spatiu aglomerat, unde trebuie sa fie create conditii de deplasare" - Alexandru N. Sandu, decanul Facultatii de Urbanism
×
Subiecte în articol: observator zonă