x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Apa, prioritatea zero

Apa, prioritatea zero

de Elena Stan    |    17 Iul 2007   •   00:00
Apa, prioritatea zero
Sursa foto: Vlad Dumitrescu/

Pănă la sfărşitul anului, Ministerul Mediului trebuie să contracteze 270 de milioane de euro din fondurile europene, prin intermediul proiectelor incluse in Programul Operaţional Sectorial (POS) pentru mediu.

Pănă la sfărşitul anului, Ministerul Mediului trebuie să contracteze 270 de milioane de euro din fondurile europene, prin intermediul proiectelor incluse in Programul Operaţional Sectorial (POS) pentru mediu. Termenul final de utilizare a acestei sume este anul 2010. Valoarea totală a fondurilor europene de care ţara noastră va beneficia in perioada 2007-2013 este de 4,5 miliarde de euro, la care se adaugă circa un miliard de euro cofinanţare din partea guvernului. Ministerul Mediului şi-a stabilit şase axe de implementare a proiectelor. Astfel se va merge pe proiecte ce vizează managementul şi calitatea apei, gestionarea deşeurilor, reabilitarea terenurilor poluate istoric, sectorul termoficare, protecţia naturii, protecţia impotriva inundaţiilor, eroziunea costieră şi asistenţa tehnică. Circa 60% din suma totală, adică 3,27 miliarde de euro, vor fi alocate pentru sectorul apă şi apă uzată. "Această axă prioritară a fost concepută in acest fel, intrucăt, din totalul de 29,3 miliarde de euro care trebuie investite in mediu pănă in 2018, 19,9 miliarde de euro reprezintă necesarul de investiţii in sectorul de apă potabilă", a explicat Attila Korodi, ministrul Mediului (foto).

PROIECTE. Primele 15 proiecte finanţate prin POS-Mediu vizează managementul şi calitatea apei şi managementul deşeurilor. Intrucăt valoarea fiecăruia dintre proiecte depăşeşte 25 de milioane de euro, potrivit normelor europene, acestea necesită aprobarea Comisiei Europene (CE). Toate cele 15 proiecte au beneficiat de asistenţă tehnică din fonduri ISPA. Conform acestor proiecte vor fi realizate 90 de staţii de epurare a apei. In acest sens, in cel mult două luni, ministerul va transmite Comisiei Europene lista cu primele proiecte finanţate din POS-Mediu. "Primul proiect in domeniul managementul apei va fi implementat in judeţul Braşov, unde sunt probleme", a explicat Korodi. Potrivit directorului general al Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Sectorial (POS) de Mediu, Liliana Chirilă, cele zece proiecte privind sectorul de apă şi apă uzată, care vor fi transmise pănă la sfărşitul lunii iulie la Bruxelles, au o valoare de peste 800 de milioane de euro. Celelalte cinci proiecte privind managementul integrat al deşeurilor au o valoare totală de 200 de milioane de euro.

"Unele proiecte nu au fost incă finalizate pentru a fi trimise la Bruxelles, intrucăt, spre exemplu, in Giurgiu, Harghita şi Covasna există probleme privind dreptul de proprietate al terenurilor", a spus ministrul Mediului.

×
Subiecte în articol: verde! proiecte