Noua conducere a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva a prezentat, azi, în şedinţa Consiliului Judeţean, situaţia unităţii medicale, arătând că tâmplăria din saloane este putrezită, instalaţiile sunt defecte, iar în ultimele trei săptămâni s-au stricat 22 de aparate medicale.
Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva, instalată în urmă cu o lună, odată cu preluarea de către Consiliul Judeţean Hunedoara a unităţii medicale, a prezentat, vineri, aleşilor judeţeni, situaţia din instituţie, în timp ce în sală era proiectat un film despre condiţiile din spital, scrie Mediafax."Secţia de Pediatrie, care deşi în comparaţie cu secţia de Neurologie pare o joacă de copil, vă asigur că nu are nimic cu acesta. Tâmplăria putrezită, instalaţiile defecte, împărţirea neadecvată a spaţiilor în «boxe», dar mai presus de acestea lipsa oricărei jucării, păpuşi sau maşinuţă, lipsa unor spaţii de joacă adecvate, mă fac cu greu să cred că în acest spaţiu copiii se pot vindeca, cu tot efortul făcut de corpul medical", se arată în actul de control înaintat consilierilor judeţeni de către managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva, Silviu George Didilescu.
În acelaşi document de control se menţionează că aparatura medicală este veche, iar în ultimele trei săptămâni s-au stricat 22 de aparate, de la ecograf până la aparate de terapie intensivă, de la endoscop la computer tomograf.
Conform surselor citate, multe dintre aceste aparate nu mai pot fi reparate, deoarece nu există contract de service, iar pentru unele dintre ele nici nu mai există piese de schimb.
Conducerea CJ Hunedoara a pus pe seama managamentului defectuos din ultimii 20 de ani starea în care au ajuns unele secţii din cel mai mare spital al judeţului şi a anunţat că va aloca 300.000 de euro pentru investiţii.
"Concucerea spitalului va decide dacă banii vor fi folosiţi pentru repararea aparatelor sau pentru achiziţionarea de aparatură mai puţină, dar nouă. Decizia o va lua conducerea spitalului şi va răspunde pentru ea. Banii vor fi folosiţi exlusiv pentru investiţii şi spun acest lucru deoarece din situaţia primită de la Casa de Asigurări de Sanătate Hunedoara am observat că 90 la sută din sumele primite de spitalul din Deva în perioada ianuarie-mai 2010 au fost folosite pentru salariile personalului, în condiţiile în care unitatea medicală are datorii de 15 miliarde lei vechi, cele mai multe la medicamente pentru pacienţi", a declarat preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ.
În filmul de prezentare se observă gândaci, dar şi instalaţii vechi, pline de rugină, despre care managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva, Silviu George Didilescu, susţine că au fost filmate în interiorul unităţii medicale.