x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ARAD - "afacerea secolului" / S-a sesizat DNA!

ARAD - "afacerea secolului" / S-a sesizat DNA!

de Andrei Ando    |    21 Noi 2006   •   00:00
ARAD  -  "afacerea secolului" / S-a sesizat DNA!

32 de persoane din administratia locala aradeana au primit citatii de la Departamentul National Anticoruptie pentru a da declaratii referitoare la cea mai mediatizata afacere cu terenuri in municipiul Arad. Printre cei citati sunt si primarul Gheorghe Falca (foto), viceprimarul Tiberiu Dekany, un director tehnic, patru sefi de serviciu din primarie.

EXCLUSIV. Asa cum informa Jurnalul National in numarul din 21 august, este vorba despre un dosar legat de vanzarea de catre Consiliul Local Arad, catre firma Elecon Plus, a peste cinci hectare de teren, pe malul Muresului, la pretul de 16 Euro + TVA/mp, intr-o zona unde metrul patrat de teren se vinde, pe piata libera, de cinci ori mai scump. De altfel, cumparatorul, Elecon Plus, a revandut cu 2,5 milioane de euro chiar in ziua in care a luat terenul de la primarie, deci de trei ori mai mult decat il cumparase.

Picanteria afacerii o da faptul ca primarul Aradului, Gheorghe Falca (presedinte executiv al PD Arad si fin al lui Traian Basescu), este prieten bun al celor de la Elecon: si-au facut concedii in strainatate impreuna; proprietarii Elecon au facut un schimb de casa cu Falca - i-au cedat o vila in centrul municipiului Arad, contra unui apartament de bloc Samantha, de la ultimul etaj; sotia unuia dintre asociatii de la Elecon a fost aleasa consilier local la scrutinul din 2004, dar a renuntat in favoarea functiei de director la Casa Judeteana de Pensii. Fiind vorba de un numar atat de mare de persoane, audierile se desfasoara timp de mai multe zile la Parchetul de pe langa Tribunalul Arad.

INTREBARI. Cei patru procurori DNA au fost interesati de urmatoarele aspecte: cum s-a stabilit pretul de vanzare al terenului si de ce nu a fost consultat nici un evaluator de specialitate? Stiau consilierii locali ca primarul Gheorghe Falca a facut schimb de locuinta cu firma Elecon? Cunosc consilierii ce lucrari executa in municipiul Arad societatea Elecon, lucrari finantate din bani publici? "Au venit foarte bine pregatiti. stiu amanunte, subtilitati, cunosc foarte multe despre relatia dintre primar si societatea respectiva. Sunt determinati sa afle daca s-a facut vreo ilegalitate. Au pus intrebari directe referitoare la evaluarea sau mai bine zis subevaluarea terenului de cinci hectare si jumatate vandut catre Elecon" - ne-a declarat unul dintre cei audiati.

×
Subiecte în articol: observator arad elecon