x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Asistentă maternală, condamnată la 14 ani închisoare pentru maltratarea a doi copii

Asistentă maternală, condamnată la 14 ani închisoare pentru maltratarea a doi copii

12 Iun 2014   •   10:52
Asistentă maternală, condamnată la 14 ani închisoare pentru maltratarea a doi copii

Fănica Grădinaru, o fostă asistentă maternală din judeţul Ilfov, a fost condamnată definitiv de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la 14 ani şi 10 luni de închisoare, pentru tentativă la omor calificat şi deosebit de grav, rele tratamente aplicate minorului şi uz de fals, ea fiind acuzată că a maltratat doi copii pe care îi avea în grijă, scrie Agerpres. Din această pedeapsă se va scădea perioada în care asistenta s-a aflat în arest preventiv - 5 octombrie 2011 - 11 iunie 2014.

În acelaşi dosar au fost condamnaţi Mitică Grădinaru (soţul asistentei) - 3 ani închisoare, Marinela Constantin (asistentă socială) - 3 ani cu suspendare, Ana Moise (asistentă socială) - 2 ani cu suspendare, Viorica Pandele (asistentă socială) - 3 ani cu suspendare, Maria Popescu (psiholog) - 3 ani cu suspendare, iar medicul de familie Ana Cristina Mitişor trebuie să plătească o amendă penală de 5.000 lei.

Instanţa supremă a menţinut decizia Curţii de Apel Bucureşti din noiembrie 2013 prin care inculpaţii trebuie să plătească în solidar cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Ilfov suma de 100.000 de euro către partea civilă Pavel Cerasela Andreea şi 25.000 euro către partea civilă Manole Marian, reprezentând daune morale.

Judecătorii au mai dispus înlăturarea sechestrului asigurător aplicat asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov.

Decizia este definitivă.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada octombrie 2007 - 11 decembrie 2009, asistenta maternală Fănica Grădinaru a exercitat acte de violenţă şi cruzimi asupra a doi minori, cu vârste de 4 şi 8 ani: i-a băgat cu capul în vasul de toaletă, trăgând apa, i-a lovit cu capul de diferite obiecte, i-a scufundat în cadă, ţinându-le capul sub apă, i-a expus noaptea la temperaturi scăzute, ţinându-i dezbrăcaţi afară. De asemenea, pe unul dintre copii l-a lovit pe tot corpul cu o bâtă de lemn, l-a opărit, l-a tăiat la buze şi la braţul stâng, leziuni pe care le-a tratat într-un mod superficial, provocând infectarea acestora.

Procurorii o mai acuză pe asistentă că nu i-a alimentat corespunzător pe copii, i-a obligat să răspundă la un alt nume şi să relateze aspecte nereale privind vătămările suferite şi a depus acte false la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov pentru a justifica absenţa unuia dintre copii de la grădiniţă.

Practic, asistenta a pus în pericol viaţa celor doi minori şi le-a afectat dezvoltarea fizică, intelectuală şi morală.

Pe de altă parte, asistentele sociale Marinela Constantin, Ana Moise şi Viorica Pandele, încadrate la DGASPC Ilfov, au întocmit rapoartele de vizită şi de evaluare false, consemnând în mod nereal că au vizitat amândoi copiii la domiciliul asistentei maternale şi că starea de sănătate a acestora era bună, rapoartele fiind întocmite fără a vedea minorii.

Totodată, Maria Popescu, psiholog în cadrul DGASPC Ilfov, nu şi-a îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile de serviciu privind evaluarea psihologică a copiilor şi a asistentei Fănica Grădinaru.

Procurorii arată că în octombrie 2011, profitând de rolul său de psiholog, de tehnicile de manipulare pe care le cunoştea şi de faptul că datorită atribuţiilor sale a intrat în contact cu minorii, Maria Popescu l-a intimidat pe unul dintre copii, pentru ca acesta să declare în faţa angajaţilor de la DGASPC Ilfov că nu au fost supuşi la acte de violenţă şi cruzimi, oferind astfel un ajutor asistentei maternale prin îngreunarea exercitării urmăririi penale.

Medicul de familie Ana Cristina Mitişor este acuzată de procurori că a făcut menţiuni necorespunzătoare adevărului în scrisorile medicale adresate DGASPC Ilfov şi înregistrate la această instituţie, referitoare la examinarea minorei şi lipsa semnelor de rele tratamente.

×