x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ASR: Intervenţia jandarmilor la mitingul din Piaţa Victoriei a fost nejustificată

ASR: Intervenţia jandarmilor la mitingul din Piaţa Victoriei a fost nejustificată

de Mediafax    |    25 Mar 2012   •   09:26

Asociatia Suporterilor Romani a calificat drept "abuziv" si "nejustificat" modul in care au intervenit jandarmii la mitingul de sambata, din Piata Victoriei, precizand, intr-un comunicat, ca fortele de ordine au refuzat "cu indarjire" dialogul cu fanii.

"Ca urmare a celor intamplate in cursul zilei de 24 martie 2012, in Piata Victoriei cu ocazia mitingului organizat de catre suporterii Universitatii Craiova alaturi de care au solidarizat si membri ai galeriilor Dinamo, Steaua, Rapid, Petrolul, Otelul Galati, etc, si dupa care reprezentatii jandarmeriei prin vocea purtatorilor de cuvant au afirmat ca "violentele" au fost pornite din tabara suporterilor si ca mai multe torte au fost aruncate in fortele de ordine si altele pe carosabil (conform domnului Georgian Enache, purtator de cuvant al Jandarmeriei ), ASR doreste sa faca urmatoarele precizari: Din relatarile suporterilor olteni sau ploiesteni, am aflat ca drumul lor a fost unul cu peripetii, inca de la plecare, si culminand cu intrarea in Bucuresti, unde au fost jigniti, provocati si intimidati de catre fortele jandarmeriei. In Piata Victoriei, totul decurgea normal, chiar daca unele scandari sporadice nu corespundeau normelor bunelor maniere, simplii trecatori se opreau si aplaudau prezenta noastra acolo, si unii chiar au intrat in acel perimetru solidarizand. Nu s-au aprins torte nici macar una, o singura fumigena albastra a fost aprinsa in mijlocul suporterilor si in perimetrul rezervat, dar stinsa in mai putin de un minut, nu au existat banere cu trimitere la ura rasiala, nu au existat banere cu continut sexual explicit, nu au existat pietre sau bete aruncate inspre jandarmi, si totusi au existat: gaze, pulane pe spinare, arestari si tratamente inumane din partea jandarmeriei", se arata in comunicatul ASR.

In comunicat se mentioneaza ca jandarmii au provocat "haos".

"De ce a trebuit un pluton de jandarmi inarmat pana in dinti sa intre prin spatele nostru ca niste hoti si sa provoace acel haos? De ce nu au vrut sa dialogheze cu noi cei care am alergat in fata lor, rugandu-i sa ne lase pe noi sa ii facem pe cei care spuneau dumnealor, consuma o bere, sa renunte la acea bere? De ce in momentul in care au vazut ca doar patru oameni erau in fata lor, restul retragandu-se la indemnurile noastre, au folosit buteliile de gaz? De ce dupa primul jet de gaze, au mai dat si altele? De ce au hingherit oamenii pe strazi, i-au calcat in picioare si i-au dus la sectiile de politie, unde tratamentul de tortura a continuat? De ce opreau abuziv oamenii pe strada si ca bonus le mai aplicau cate un bocanc pe tibie? Oare doar pentru simplul fapt ca manifestarea nu decurgea cum doreau dumnealor si trebuia fabricat imediat un incident?", adauga ASR.

Asociatia Suporterilor Romani prezinta si "trei supozitii" legate de ceea ce s-a intamplat sambata: "1. Mitingul era autorizat, asadar exista un responsabil pentru desfasurarea acestei manifestari, iar in cazul unei abateri putea fi tras la raspundere conform legii in vigoare; 2. Motivul actiunii jandarmeriei a fost consumarea de bauturi alcoolice la o manifestare publica, de catre un grup de patru persoane, dar nu au specificat ca acele patru persoane stateau jos pe iarba consumand acele beri, nederanjand pe nimeni; 3. Modul de actionare a fost unul cu un scop precis si abuziv, efectul fiind unul dorit de catre dumnealor, escaladarea violentei. Au refuzat dialogul, pentru ca nu doreau inca o palma din partea "huliganilor" pasnici".

ASR precizeaza ca abuzurile nu trebuie acoperite.

"Nu pozam in ingerasi, dar sa spunem lucrurilor pe nume si sa nu mai acoperim aceste abuzuri. Nimic din ceea ce se intampla acolo nu lasa senzatia ca vreun act de violenta ar fi posibil. Interventia jandarmilor a fost una nejustificata, ba chiar comandata am putea spune, din cauza faptului ca au refuzat cu indarjire dialogul cerut de noi, in aplanarea acelui incident invocat de dumnealor. Prin aceste metode nu doar ca nu o sa ne opriti, dar ne indarjiti si mai tare sa luptam pentru drepturile noastre ale romanilor", concluzioneaza asociatia suporterilor.

×