x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Atac bulgar la libertatea presei

Atac bulgar la libertatea presei

19 Noi 2004   •   00:00

Dupa ce in urma cu trei zile un reporter al PRO TV a fost arestat in Bulgaria, aseara a fost retinut si un reporter al Antenei 1. Actiunea politistilor bulgari arata cat de departe sunt vecinii de regulile europene.

EDUARD PASCU

MISIUNE. Reporterul Mirela Voicu a "platit" pentru ca a vrut sa-si faca meseria de ziarist
O echipa a Antenei 1 aflata pe teritoriul Bulgariei, in orasul Ruse, a fost brutalizata in timp ce efectua un reportaj. Mirela Voicu - reporter, Sergiu Matei - operator, si Iulian Andrei - asistent de imagine, au trecut ieri-dimineata granita in Bulgaria pentru a realiza la Ruse un reportaj legat de arestarea reporterului PRO TV George Buhnici de catre autoritatile bulgare. Echipa Antenei 1 avea sarcina de a realiza o serie de interviuri cerand parerea cetatenilor si a unor ziaristi bulgari despre ziaristul de la PRO TV aflat in arestul politiei din Ruse si apoi un stand-up in fata sediului Politiei. Imediat ce au pus camera pe trepied pentru a realiza stand-up-ul in fata sediului politiei, mai multi politisti au iesit din cladire si au bruscat echipa Antenei 1.

ACTIUNE STALINISTA. "Am fost efectiv tarati pe scarile politiei si dusi in cladire, spunandu-ne ca suntem arestati. I-am intrebat in engleza: «De ce?». Raspunsul lui a fost sa vorbesc in bulgara, ca el engleza nu stie. Atunci l-am intrebat in rusa «De ce?». Mi-a spus ca am incalcat legea bulgara", spune reporterul Mirela Voicu. Ziaristii de la Antena 1, dupa ce au fost introdusi in cladirea Politiei, au cerut sa ia legatura cu o persoana care sa poata sa vorbeasca in alta limba decat bulgara. A aparut o femeie care s-a declarat purtatorul de cuvant al institutiei si care a cerut membrilor echipei Antenei 1 sa dea o declaratie. Totodata le-au fost cerute actele. Mirela Voicu a explicat ca actele sunt in masina si a cerut permisiunea sa iasa din cladire. In timp ce se indrepta catre iesire, ea a fost bruscata si lovita de catre un politist, care a crezut ca vrea sa fuga. In timpul violentelor, au intrat in cladirea politiei echipa televiziunii PRO TV si multi ziaristi bulgari care au vazut finalul unui episod incredibil.

LEGE DUPA URECHE. A aparut si un comisar roman care a reusit sa discute cu politisti bulgari. Dupa parlamentari, echipei de la Antena 1 i s-a permis sa plece din cladirea Politiei si sa paraseasca orasul Ruse. Un fapt care arata cat se poate de clar ca autoritatile politienesti din Bulgaria sunt violente si nu respecta nici o regula europeana privind dreptul la informare si conventiile internationale din domeniu.

ARESTAT PENTRU CA DEZVALUIA CORUPTIA
Reporterul PRO TV George Buhnici a fost arestat miercuri seara pentru 72 de ore. Procurorii bulgari nu au formulat o acuza oficiala la adresa acestuia. Se pare ca el va fi anchetat pentru incalcarea articolului 339 (a), fiindca a folosit tehnica interzisa pe teritoriul statului vecin, Bulgaria. Conform unor legi speciale, vama este considerata zona strategico-militara, astfel ca filmatul si fotografiatul sunt interzise fara acordul autoritatilor. Asta in conditiile in care Bulgaria spera sa intre in Uniunea Europeana in 2007. Legile Uniunii Europene spun ca zona punctelor de trecere a frontierei este considerata zona publica, astfel ca fotografiatul si filmatul nu sunt interzise si, in plus, nu este nevoie de o aprobare speciala. Adrian Sarbu, directorul trustului Media Pro, s-a deplasat in Bulgaria pentru a negocia cu autoritatile bulgare eliberarea reporterului. Clubul Roman de Presa a protestat fata de retinerea ziaristului si a solicitat sprijinul Asociatiei Mondiale a Ziarelor pentru eliberarea reporterului. De asemnea, si Asociatia Presei Straine din Romania cere eliberarea imediata a corespondentului PRO TV.
×
Subiecte în articol: observator poliţiei