x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Proiectele de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc, în ședința de joi a Camerei Deputaților

Proiectele de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc, în ședința de joi a Camerei Deputaților

de Redacția Jurnalul    |    28 Dec 2023   •   00:30
Proiectele de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc, în ședința de joi a Camerei Deputaților

Deputații se reunesc, joi, în ședință în format hibrid. Pe ordinea de zi se regăsesc privind autonomia Ținutului Secuiesc. „Astfel de propuneri legislative izolate nu au ce căuta într-un stat democratic”, a transmis liderul PSD, Marcel Ciolacu. El a cerut respingerea proiectelor.

Camera Deputaților se reunește, în hormat hibrid, joi, de la ora 14.00.

Pe ordinea de zi se vor afla cele trei proiecte referitoare la autonomia Ținutului Secuiesc, respectiv propunerea legislativă privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, propunerea legislativă "Lege Cadru privind autonomia culturală a comunităţilor naţionale" și propunerea legislativă privind Statutul autonomiei culturale a comunităţii maghiare din România.

Cele trei proiecte sunt inițiate de deputații UDMR Zakarias Zoltan și Kulcsar Terza Joszef Gyorgy.

Potrivit proiectului privind autonomia Ținutului Secuiesc depus de cei doi deputați UDMR, „locuitorii Ținutului Secuiesc se constituie în comunitate autonomă”.

„Autonomia comunității reprezintă dreptul și capacitatea efectivă a colectivității majoritare autohtone a ținutului istorice de a dispune de prerogativele de autoadministrare și de unele prerogative de ordin statal, în scopul preluării sub propria ei responsabilitate și în interesul întregii colectivități o parte importantă a problemelor de interes public, în conformitate cu principiul subsidiarității”, se arată în proiect.

Premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, a cerut respingerea proiectelor „toxice ale unor afiliați ai grupului UDMR”.

„Am propus președintelui Camerei Deputaților să ia măsuri rapide astfel încât inițiativele toxice ale unor afiliați ai grupului UDMR să fie respinse de urgență la nivel legislativ. Astfel de propuneri legislative izolate care vizează autonomia Ținutului Secuiesc sau autonomia culturală pe criterii etnice nu au ce căuta într-un stat democratic. Această discuție care apare odată la ceva timp nu își are rostul”, a scris premierul pe pagina sa de Facebook.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: autonomie parlament Tinutul Secuiesc