x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Avalanşă de dosare pe Legea 'Big Brother'

Avalanşă de dosare pe Legea 'Big Brother'

09 Iul 2014   •   12:32
 Avalanşă de dosare pe Legea 'Big Brother'

Peste 12.000 de dosare în legătură cu Legea 82/2012 privind reţinerea datelor, aşa-numita Legea 'Big Brother', au fost înregistrate în 2013 la instanţele din România, a declarat judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, citat de Agerpres.

Potrivit unei statistici a CSM, invocată de Dumbravă, în 2013, la judecătorii au fost înregistrate 11.244 de dosare noi pe Legea 82/2012, la tribunale - 1.044 iar la curţi de apel - 34.

Dumbravă a menţionat că în primele şase luni ale anului curent au fost înregistrate mai puţine dosare comparativ cu anul anterior, respectiv aproximativ 3.000 de cauze.


CCR a decis: Legea "Big Brother", privind reţinerea şi prelucrarea datelor personale, este neconstituţională

Reprezentantul CSM a subliniat că, la 24 iunie, Secţia pentru judecători a hotărât sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru a verifica la instanţe situaţia cauzelor care au ca obiect cererile de autorizare a interceptărilor şi înregistrărilor audio sau video în cursul urmăririi penale, precum şi cererile formulate în temeiul Legii 82/2012 privind reţinerea datelor.

'Secţia de judecători a sesizat încă din aprilie o creştere explozivă a numărului de cauze înregistrate pe rolul instanţelor pe Legea 82/2012. Sigur că, în raport cu aceste cifre foarte mari, pentru că reprezintă peste 6% din volumul total de dosare la nivelul judecătoriilor şi 2% din volumul total al tribunalelor, am solicitat o verificare pe care să o efectueze Inspecţia Judiciară. Este interesant de văzut ce se întâmplă în aceste dosare, aceste mii de dosare', a afirmat Dumbravă.

Curtea Constituţională a decis marţi că sunt neconstituţionale dispoziţiile Legii 82/2012 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice.





×
Subiecte în articol: legea big brother Legea 82/2012