Procurorul general Laura Codruţa Kovesi consideră votul dat de Secţia de procurori a CSM împotriva reînvestirii sale la conducerea Ministerului Public ca o sancţiune pentru criticile pe care le-a formulat de-a lungul timpului la adresa CSM.
"Semnalul către sistem este acela că nu contează ce faci, ci important este să nu ai opinii sau atitudini contrare ori critice la adresa CSM?", a declarat Codruţa Kovesi pentru Jurnalul Naţional, comentând votul dat Secţiei pentru procurori a CSM împotriva reînvestirii sale în funcţia de procuror general.
"Argumentaţiile din hotărâre nu se bazează pe date concrete. Sunt doar afirmaţii generale care nu sunt însoţite de nici un fel de motivare sau de trimitere la raportul de activitate. Ca atare este greu să văd care este reproşul care mi se aduce efectiv cu privire la activitatea mea. Activitatea managerială şi eficienţa măsurilor adoptate în cadrul Ministerului Public, în cei trei ani de mandat au fost apreciate în cuprinsul rapoartelor de ţară şi în concluziile Consiliului Uniunii Europene atât în 2007, cât şi în 2008. Iar aceste progrese au privit inclusiv reorganizarea Ministerului Public, rezultatele obţinute în programul de consolidare a capacităţii instituţionale a combaterii corupţiei la nivel înalt, cât şi la nivel local, precum şi alte măsuri de eficientizare a activităţii. Or, în motivare nu este nici un fel de trimitere la obiectivele care au fost îndeplinite sau la proiectele de viitor pe care le-am susţinut în faţa Consiliului. Spre exemplu, am propus preluarea poliţiei judiciare la Ministerul Public sau angajarea de specialişti în vederea efectuării de constatări tehnico-ştiinţifice, precum şi multe alte măsuri ce vor duce la creşterea eficienţei activităţii, măsuri cu care şi colegii mei au fost de acord în discuţiile avute de-a lungul timpului. E interesant faptul că se reţine că am fost inconsecventă în propunerile de reorganizare a Ministerului Public, în condiţiile în care toate propunerile de reorganizare pe care le-am formulat în anii 2006-2009 au primit aviz conform din partea CSM. Dacă am fost inconsecventă de ce n-au spus-o atunci?", ne-a spus Codruţa Kovesi întorcând astfel acuzaţia de inconsecvenţă în grădina CSM.
Concluzionând Codruţa Kovesi se consideră sancţionată pe nedrept. "În concluzie - având în vedere argumentaţiile de natură generală şi fără trimiteri la raportul de activitate - nu pot să consider decât că Secţia pentru procurori din CSM m-a sancţionat astfel pentru criticile pe care le-am adus Consiliului de-a lungul timpului. Iar semnalul dat de CSM către sistem este acela că nu contează ce faci, ci este important să nu ai opinii sau atitudini contrare ori critice la adresa CSM".
În motivarea avizului negativ pentru reînvestirea Codruţei Kovesi în funcţia de procuror general, Secţia pentru procurori a CSM a reţinut că mandatul acesteia s-a caracterizat "prin lipsă de performanţă în exercitarea atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă a activităţii în cadrul Ministerului Public şi incosecvenţă în propunerile de reorganizare a acestui minister", fără a se argumenta această constatare.
De asemenea, s-au reţinut "lipsa unei viziuni manageriale", lipsa de la unele şedinţe ale Secţiei, precum şi "disfuncţionalitatea majoră" în relaţia dintre procurorul general şi CSM. Cum ministrul Justiţiei a continuat procedura, în ciuda avizului negativ dat de CSM, preşedintele ţării Traian Băsescu este cel care va decide dacă o va reînvesti sau nu pe Codruţa Kovesi în funcţia de procuror general.