x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bani mai mulți pentru copiii instituționalizați sau aflați în centre maternale și plasament

Bani mai mulți pentru copiii instituționalizați sau aflați în centre maternale și plasament

20 Apr 2022   •   19:00
Bani mai mulți pentru copiii instituționalizați sau aflați în centre maternale și plasament

Social-democrații susțin miercuri în Parlament un proiect de majorare a normei de hrană și a sumei de bani pentru rechizite și alte cheltuieli pentru copilul aflat în centre maternale, în plasament familial sau în mediu instituționalizat. Suma lunară pentru un astfel de caz va crește de 5 ori.

Norma de hrană va ajunge la minim 22 de lei de persoană în fiecare centru de protecție a copilului din România, a spus deputatul PSD, Bogdan Ivan Gruia.

Suma lunară va crește de 5 ori pentru fiecare copil aflat în plasament, în mediul instituționalizat sau în centre maternale.

„Astăzi, când vorbim noi în plenul Camerei Deputaților un copil din mediul instituționalizat are 28 de lei la dispoziție timp de o lună de zile să își cumpere rechizite, să își cumpere haine și să se descurce. Știu că nu este o creștere semnificativă, dar în urma adoptării acestui proiect de lege, fiecare copil din mediul instituționalizat va avea parte de o compensație de 150 de lei, adică de peste 5 ori mai mult decât este astăzi”, a spus Gruia.

De asemenea, va putea crește și suma pe care o primește o familie care ia un copil în plasament.

„Avem câteva zeci de mii de copii din centrele de plasament aflați în protecție familială la părinți care au decis ca împreună cu copiii lor să crească - nu pentru bani, cred, pentru că ei primesc doar un salariu minim pe economie pentru fiecare copil aflat în această situație - și care primește astăzi 600 de lei pentru hrană și pentru nevoile acelui copil. Dacă noi vom trece acest proiect de lege astăzi, fiecare copilaș care se află în plasament la o familie va putea să beneficieze de 945 de lei”, a mai spus Gruia.

De asemenea, copiii cu handicap vor putea să beneficieze de o creștere de aproximativ 400 de lei.

Potrivit deputatului PSD; 60.000 de copii sunt, în România, în centre maternale, plasament familial sau în mediul instituționalizat.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: copiii instituţionalizaţi