x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu: Curtea Constituţională, o instituţie penibilă

Băsescu: Curtea Constituţională, o instituţie penibilă

11 Noi 2010   •   00:00
Băsescu: Curtea Constituţională, o instituţie penibilă

Preşedintele Traian Băsescu declară că cea mai mare lovitură primită de România a fost creşterea TVA ca alternativă la tăierea pensiilor. Şeful statului susţine că au fost probleme serioase în discuţiile cu FMI, CE, BM legate de "credibilitatea şi predictibilitatea" deciziilor instituţiilor juridice ale României, care adesea "fară justificare şi temei constituţional" au interferat "masiv" politica economică a Guvernului.



Traian Băsescu a făcut toate aceste afirmaţii în cadrul conferinţei "Parteneriat pentru creştere economică în 2011", organizată de Consiliul Investitorilor Străini.

Preşedintele Traian Băsescu este de părere că "tot felul de neaveniţi" vorbesc prea des despre economie pe la televiziuni pentru a-şi apăra interesele.

"Am un singur regret privind oamenii din sală. Cei care vorbesc despre economie pe la televiziuni nu sunt prezenţi. Sunteţi substituiţi de tot felul de neaveniţi din politică şi din economie. (...) Despre economia României vorbesc nişte oameni doar pentru a-şi satisface meschinele lor interese legate de o afacere mai mică sau mai mare. Apelul meu este să vorbiţi dumneavoastră despre economia românească", le-a spus Traian Băsescu celor prezenţi la eveniment.

"Vă mulţumesc pentru modul în care aţi reacţionat la criză. Cea mai mare parte a companiilor dumneavoastră se pregătesc să iasă din recesiune", a continuat şeful statului.



Creşterea TVA, cea mai mare lovitură primită de România

Traian Băsescu susţine că au fost probleme serioase în discuţiile cu partenerii externi legate de "credibilitatea şi predictibilitatea" deciziilor instituţiilor juridice ale României. Potrivit preşedintelui,  acestea au interferat "masiv" politica economică a Guvernului.

"Am avut probleme extrem de serioase în discuţiile cu FMI, UE şi Banca Mondială legate de credibilitatea şi predictibilitatea deciziilor instituţiilor juridice ale României, care adesea fară justificare şi temei constituţional sau legal au interferat masiv politica economică a Guvernului", a spus preşedintele Traian Băsescu, la Conferinţa "Parteneriat pentru creştere economică în 2011", a spus Băsescu.

Potrivit şefului statului, faptul că s-au luat decizii extrem de importante nu pe criterii constituţionale, ci pe criterii de oportunitate "pune România într-o situţie exterem de dificilă".

"Aici cred că este evident pentru oricine cât de penibilă poate fi o instituţie a statului român care spune, da, facem pensiile după contribuţie, dar la o sigură categorie nu, cea în care sunt şi eu. Sau, da, ar fi bună Legea educaţiei, dar să afectezi profesorii... păi şi noi câţiva suntem profesori", a mai spus Băsescu.

Preşedintele mai susţine că regretă în continuare creşterea TVA ca alternativă la decizia Curţii Constituţionale de a nu accepta reducerea temporară a pensiilor.

"Cea mai mare lovitură pe care a primit-o România a fost nevoia de a creşte TVA. După ce trimestrul al doilea fusese un trimestru în care se reluase creşterea faţă de trimestrul întâi", a declarat Traian Băsescu.

Şeful statului a mai adăugat că pensionarii au fost puternic afectaţi de inflaţie şi de creşterea preţurilor la alimente şi că tot ei vor fi afectaţi şi în continuare.

Băncile, prea restrictive

Preşedintele a ţinut să facă unele aprecieri referitoare la băncile româneşti. Şeful statului susţine că acestea au "o responsabilitate" în condiţiile în care au fost frecvent avertizate de BNR să nu mai dea atât de uşor credite cu buletinul.

"Mi se pare că acum aţi devenit prea restrictivi. Măcar pentru investiţii la IMM-uri deshideţi punga băncilor, pentru că de aici vă veţi lua banii înapoi. De la cei cărora le-aţi dat credite cu buletinul nu ştiu dacă îi veţi mai lua înapoi", a declarat Traian Băsescu.

 

Moratoriu într-un moment crucial

În cadrul conferinţei de joi, Traian Băsescu a vorbit şi despre moratoriul propus partidelor parlamentare pentru deblocarea activităţii Parlamentului. Şeful statului susţine că oamenii politici înţeleg în mod diferit acest termen, dar că toţi trebuie să găsească înţelepciunea de a face paşii ncecesari.

"Suntem într-un moment crucial, o spun cu deplină responsaabilitate. Ştiu foarte bine ce înseamnă ratarea acordului cu Fondul, Uniunea şi Banca Mondială. Ştiu foarte bine şi care ar fi beneficiile finalităţii cu succes a acordului. Sper ca oamenii politici să găsească resursele de înţelepciune pentru a face cei trei-patru paşi necesari pentru ca România să-şi îndeplinească toate condiţiile din acord", a declarat Băsescu.

"De aceea am propus un moratoriu, care se pare că are sensuri diferite. Se pun armele jos, se fac cele trei-patru mari obligaţii, care nu implică prea multe. Doar trebuie să stai pe un scaun şi să ridici mâna, sau să o laşi jos. (...) Termenul de moratoriu înseamnă pentru unii să punem condiţii", a continuat preşedintele.

Cu toate acestea, Băsescu şi-a exprimat convingerea că acordul va fi încheiat şi că România va evita perioada de derapaj.

"Sunt convins că în cele din urmă vor fi găsite resurse politice pentru ca acordul cu FMI să fie încheiat şi România să poată spune că a evitat perioada de derapaj. Am convingerea că acest lucru se va întâmpla", a precizat preşedintele.

×
Subiecte în articol: observator