x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu gândeşte cu “creierul” lui Igaş

Băsescu gândeşte cu “creierul” lui Igaş

de Dan Constantin    |    09 Mar 2014   •   17:23
Băsescu gândeşte cu “creierul” lui Igaş

Criza Constituţională montată de Traian Băsescu pentru a bloca remanierea guvernamentală şi instalarea Cabinetului Ponta III a fost gândită în laboratoarele de la Cotroceni. Băsescu declară într-o emisiune tv: “Am să mă sfătuiesc cu ai mei, specialişti de la Departamentul legislativ”, anunţând că “Victor Ponta nu va mai fi desemnat ca premier dacă vine la Cotroceni pentru un nou mandat”. Băsescu a “brodat” pe tema remanierii Cabinetului scenarii care profilau o criză politică de durată în urma retragerii PNL de la guvernare. Îşi anunţa cu repetiţie intenţiile de demolare a noului Cabinet, chiar şi după ce Parlamentul a votat cu o majoritate lejeră formula Ponta III. Băsescu, prin demersul indus parlamentarilor din PDL şi PMP, a sugerat cu destulă claritate invalidarea guvernului la Curtea Constituţională. Judecătorii constituţionali au trimis însă în derizoriu cererea parlamentarilor băsişti respinsă cu un vot zdrobitor. Astfel, de fapt Băsescu a suferit un eşec politic lamentabil.

Cine sunt “gânditorii” care îi dau sfaturi de constituţionalitate la Cotroceni? Sunt doi înalţi funcţionari cu atribuţii la Departamentul Constituţional Legislativ: consilierul prezidenţial Dinu Claudiu şi consiliera de stat Anca-Carmen Cătănescu. “Lumina” vine se pare de la doamna Cătănescu, mai proaspăta achiziţie a Administraţiei Prezidenţiale. Ea s-a remarcat anterior prin funcţia de consilier a altui intelectual de marcă, Traian Igaş, fost ministru de Interne.

Regula de fier care domneşte la Cotroceni pentru liniştirea lui Băsescu Traian este clară: consilierii nu trebuie să se arate mai deştepţi decât “şefu'”. Instituţia funcţionează de ani buni după această cutumă - cine nu o respectă pleacă repejor de lângă preşedintele atotştiutor. În consecinţă, multe decizii ale Preşedinţiei sunt anapoda, iar Băsescu este pus să joace într-o tristă comedie fără sfârşit.

Declaraţii în afara logicii politico-juridice, puncte de vedere care pun România în situaţii complicate în relaţiile cu alte state, mai ales cu ţările vecine, sunt o obişnuinţă la Cotroceni. Cele mai mari gafe sunt însă în domeniul în care Băsescu se dă “maestru” - interpretarea Constituţiei. “Competenţa” în domeniu a produs confuzii şi crize politice, l-au adus de două ori în situaţia să fie suspendat din funcţie pentru abateri şi încălcări ale Constituţiei. Administraţia Prezidenţială are însă un departament specializat, cu atribuţii bine precizate dar, care, se vede treaba mai mult îl încurcă pe Băsescu.

Criza, pentru Ponta III

Departamentul Constituţional-Legislativ are între atribuţiile principale “analiza constituţionalităţii propunerii de remaniere a Guvernului, întocmirea unei note de prezentare şi a proiectului de decret pentru aprobarea remanierii, pe baza opiniei departamentului pentru probleme politice”. Aceste precizări sunt făcute la capitolul “atribuţii” ale Departamentului Constituţional Legislativ. Structura respectivă s-a afirmat cu putere şi în vara anului 2012, în perioada tumultoasă a suspendării lui Traian Băsescu şi a referendumului. Departamentul este condus de doi demnitari – consilierul prezidenţial Claudiu Constantin Dinu, de loc din Urlaţi şi de consilierul de stat Anca-Carmen Cătănescu, venită să cunoască gloria funcţiilor de la Chişineu-Criş, mică localitate de lângă Arad.

Consilierul Dinu a crescut rapid în funcţii, călit în anul 2012, a fost avansat şef al departamentului după ce profesorul Ştefan Deaconu îşi dăduse o misterioasă demisie în toiul luptei politice pentru suspendarea lui Băsescu.

Claudiu Constantin Dinu, este lector universitar şi predă studenţilor de la câteva facultăţi Drept procesual civil şi Drept privat. Este altfel foarte ocupat şi cu proiectele finanţate generos din bani europeni, în cadrul unei teme aproape autobiografice: “Fii stăpân pe cariera ta”. La Urlaţi, localitatea de baştină, mai are un SRL, de care, după denumire, se ocupă noaptea – Nocturn com SRL. Ca tânăr cap de familie, căsătoria cu avocata-cercetător şi cadru didactic nu i-a adus un spor de specializare în Drept Constituţional, aşa încât, nu-l suspectăm că el i-ar fi principal sfetnic preşedintelui în cazul recent eşuat la Curtea Constituţională. Aşadar, trebuie să căutăm competenţa la colega Cătănescu, şi ea cu mari atribuţii la Administraţia Prezidenţială.

Lumină pentru preşedinte


În februarie a.c., la Cotroceni, Departamentul Constituţional Legislativ se împlinea prin transferul unei mari competenţe în domeniul Dreptului. Prin decret prezidenţial a fost numită consilier de stat Anca-Carmen Cătănescu.

Nu am găsit-o cu lucrări în specialitate, dar, poate fi o scăpare bibliografică. În schimb am găsit articole care salutau urcarea în funcţie a unei fiice a Aradului. Pecicanews.ro publica opinia unui renumit om al locului, Igaş Constantin Traian. Şi el a pornit-o greu: fiu al şefului de post din Pecica, a luat târziu bacalaureatul, dar a compensat cu multe diplome universitare care le ataşează titlului de senator şi fost ministru. Igaş zice: “Mă bucur pentru doamna Cătănescu, pe care am promovat-o la Senat şi ulterior la Ministerul de Interne”. Anca-Carmen i-a fost chiar consilier; la Interne se spunea că doamna cu privirea pătrunzătoare gândeşte deciziile pentru dom' ministru. Aşa încât, acum la Cotroceni, transferul de competenţă de la Igaş la Băsescu, are acelaşi scop: să judece pentru “şefu'”.

Prima lucrare, asta cu darea peste mâinile Cabinetului Ponta III cu prevederile Constituţiei nu prea i-a ieşit doamnei consilier. Poate este pricepută în alte specialităţi ale Dreptului. A făcut studii juridice la Şcoala de Poliţie, după ce absolvise cu brio, şi la timp, şcoala elementară la Şiria şi liceul la Arad. S-a specializat tot la Academia de Poliţie în “penal” şi apoi s-a întors acasă în judeţul Arad, fiind inspector de muncă şi consilier la Primăria din Chişineu-Criş. De aici a fost selecţionată pentru cariera de la Capitală unde iată, a ajuns “guru” şi în Drept Constituţional.
La mai mare!

×
Subiecte în articol: cabinetul ponta ponta III traian basescu