x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu, la şedinţa CSM: Nu am în Constituţie prevederea expresă că ministerul Justiţiei face propunerea pentru şefia DNA şi a Parchetului General

Băsescu, la şedinţa CSM: Nu am în Constituţie prevederea expresă că ministerul Justiţiei face propunerea pentru şefia DNA şi a Parchetului General

04 Ian 2013   •   13:21
Băsescu, la şedinţa CSM: Nu am în Constituţie prevederea expresă că ministerul Justiţiei face propunerea pentru şefia DNA şi a Parchetului General
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Preşedintele Traian Băsescu a ridicat, în cadrul şedinţei CSM, problema numirii şefilor DNA şi Parchetului General. Şeful statului a declarat că, potrivit articolului 134 din Constituţie, nu ministrul Justiţiei ar trebui să facă propunerile, ci CSM.

Articolul 134 din Constituţia României, alineatul 1, prevede că "Consiliul Superior al Magistraturii propune Preşedintelui României numirea în funcţie a judecătorilor şi a procurorilor, cu excepţia celor stagiari, în condiţiile legii". Din 2005, potrivit unei legi iniţiate de Monica Macovei, numirile la şefia DNA şi a Parchetului s-au facut la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul consultativ al CSM, decizia finală aparţinând şefului statului.

"Am o problemă, care este o problemă la zi. Puteţi să spuneţi: domnul preşedinte, dar cum de nu ai observat-o până acum? După cum ştiti, am primit propunerea de la Ministerul Justitiei pentru functia de procuror general si procuror sef al DNA. Dincolo de asta, as mai face o paranteza: trebui sa gasim solutii sa asezam pe functii procurori adjuncti, sefi de sectii. Teoria pe care am avut-o pana acum a fost: Nu numim adjuncti si sefi de sectii la parchete pana nu numim sefii mari, dandu-le acestora ocazia sa fie implicati in numirea adjunctilor. Pana acum, sefii nu au avut sansa sa isi faca o echipa.

Acum eu fac un apel la dumneavostra - o urgenta la zi este ocuparea posturilor vacante sau cu interimari pe ele in Parchetul General si in DNA, si sunt multe functii.

Eu am primit propunerile pentru cei doi sefi. Am venit pregatit sa ridic problema asta. Avem un articol - 134 in Constitutia Romaniei: CSM face presedintelui propunerile pentru functiile de procurori sefi. Acest articol, in opinia mea de inginer, spune clar ca CSM face propunerile, chiar daca Ministerul Public Nu ma voi grabi cu cele doua propuneri. Eu nu am un termen in care sa decid asupra celor doua propuneri. Ma surprinde ca pana acum nu au reactionat alte structuri pe tema asta. Astept un punct de vedere al CSM despre cum cititi acest articol de Constitutie. Nu am in Constitutie o prevedere expresa ca ministrul Justitiei face propunerile, ci ca CSM face propunerile", a declarat Traian Băsescu, în cadrul şedinţei CSM.



×
Subiecte în articol: sedinta csm traian basescu sefia dna