x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Băsescu, tinerilor magistraţi: Dacă vreodată voi ajunge în instanţă, să nu uitaţi că nimeni nu e mai presus de lege

Băsescu, tinerilor magistraţi: Dacă vreodată voi ajunge în instanţă, să nu uitaţi că nimeni nu e mai presus de lege

de Agerpres    |    04 Feb 2014   •   17:38
Băsescu, tinerilor magistraţi: Dacă vreodată voi ajunge în instanţă, să nu uitaţi că nimeni nu e mai presus de lege

Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis tinerilor magistraţi ca, în cazul în care el va ajunge în faţa instanţei, să nu uite că nimeni nu este mai presus de lege.

"Dacă vreodată voi ajunge în faţa dvs. în instanţa în care lucraţi, o să vă rog să vă aduceţi aminte că nimeni nu este mai presus de lege", a afirmat Băsescu.

El s-a declarat mândru că în mandatele sale a semnat decrete de intrare în magistratură pentru 2.999 de judecători şi procurori.

Preşedintele Traian Băsescu a avut marţi, la Palatul Cotroceni, o întâlnire cu noii absolvenţi ai Institutului Naţional al Magistraturii.

"Aveţi o meserie grea şi extraordinar de importantă. Noi, toţi, ceilalţi la un loc, nu putem face pentru ţară cât puteţi face dvs., dacă vă menţineţi spiritul cu care astăzi păşiţi în magistratură. Şi eu vă mai spun un lucru pe care l-am mai spus şi altor promoţii: dacă priviţi la Constituţie şi la legile care guvernează Justiţia, veţi constata că independenţa este o opţiune personală. Constituţia României şi legile care guvernează Justiţia vă garantează legal independenţa, dar, în realitate, veţi avea atâta independenţă câtă vă asumaţi fiecare", a spus Băsescu.

Şeful statului a ţinut să puncteze faptul că cea mai mare valoare este Justiţia, iar ţările care au avut succes au ţinut cont de acest lucru.

"Mi-aduc aminte de perioade când se stabilea prin altă parte cui facem dosare. Acea perioadă, cel puţin până acum, a trecut, iar recomandarea mea, ca om care înţelege foarte bine şi ştie foarte bine care este portofoliul de valori al clubului în care am intrat, în UE, vă asigur că cea mai mare valoare este Justiţia. Toate ţările care au reuşit să aibă succes l-au avut în primul rând pentru că au avut o Justiţie dreaptă şi o Justiţie eficientă. Dacă aţi reţine îngrijorările mele, ar fi extraordinar de bine, pentru că vi le spun din experienţă", a mai afirmat şeful statului.

El le-a recomandat tinerilor magistraţi să citească rapoartele CE cu privire la România, dacă vor să aibă o "evaluare exactă cu privire la bunele şi relele sistemului" în care intră.

×