x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Becali, Babiuc şi Cioflină, condamnaţi pe supoziţii

Becali, Babiuc şi Cioflină, condamnaţi pe supoziţii

27 Apr 2014   •   17:42
Becali, Babiuc şi Cioflină, condamnaţi pe supoziţii

Completul de 5 ICCJ al Liviei Stanciu a publicat, după un an, motivarea deciziei de condamnare din dosarul “Schimbul de terenuri Becali-MapN”. Opinia separată a judecătorilor Sandel Macavei şi Rodica Cosma dezvăluie că Gigi Becali, Victor Babiuc şi Dumitru Cioflină au fost condamnaţi, halucinant, în baza unor prezumţii: “Nu s-au administrat probe sigure, certe, decisive şi care să nu lase loc nici unei îndoieli, acuzarea inculpaţilor bazându-se doar pe simple supoziţii.

Culmea Justiţiei! Victor Babiuc şi Dumitru Cioflină au fost eliberaţi din puşcărie înainte ca ICCJ să publice motivarea



Condamnările din dosarul “Schimbul de terenuri dintre Becali şi MapN”, prin care Gigi Becali, Victor Babiuc şi Dumitru Cioflină au fost trimişi în spatele gratiilor, au fost motivate la aproape un an de zile de Completul de 5 judecători al ICCJ. Fostul ministru al Apărării Victor Babiuc şi fostul secretar al Marelui Stat Major General Dumitru Cioflină au fost eliberaţi înainte ca ICCJ să publice motivarea, aceştia reuşind să afle de ce au fost încarceraţi abia după ispăşirea pedepsei, când se aflau în libertate. Completul de judecată a fost format din preşedintele Livia Doina Stanciu, alături de magistraţii Francisca Maria Vasile, Ionuţ Matei, Săndel Lucian Macavei şi Rodica Cosma.

Potrivit site-ului luju.ro, judecătorii Săndel Lucian Macavei şi Rodica Cosma au făcut opinie separată, în sensul achitării. Ce este mai interesant este că şi la fond, la Completul de 3 judecători al ICCJ, format din Lucia Tatiana Rog, Ana Maria Dascălu şi Ştefan Pistol, cei trei au fost achitaţi. În această situaţie, a contat doar majoritatea celor trei judecători din recurs, deşi în total alţi cinci judecători cu acelaşi grad profesional ca cel al Liviei Stanciu, Franciscăi Maria Vasile şi Ionuţ Matei au decis achitarea.

Achitarea

În ceea priveşte vinovăţia lui Gigi Becali, Victor Babiuc şi Dumitru Cioflină, dacă judecătorii de la fond, Lucia Tatiana Rog, Ana Maria Dascălu şi Ştefan Pistol, care i-au achitat, au stabilit că în rechizitoriul întocmit de procuroarea Mihaela Moraru-Iorga şi confirmat de şeful Secţiei a II-a a DNA, Doru Ţuluş, nu a fost probată nicio acuzaţie, subliniind chiar că susţinerile din rechizitoriu sunt în contradicţie cu actele care rezultă din dosarul de urmărire penală, în opinia separată din dosarul nr.7613/1/2012 a judecătorilor Săndel Lucian Macavei şi Rodica Cosma, redactată în recurs, se arată că în cauză nu au fost administrate probe sigure, certe şi decisive care să nu lase loc îndoielii, acuzarea celor trei bazându-se doar pe simple supoziţii.

“Oferta de schimb a inculpatului Becali George către Ministerul Apărării Naţionale este făcută ulterior încheierii contractului de vânzare cumpărare cu Babiuc Ioana Cristina Anca, la un interval de aproximativ două luni, neexistând nicio dovadă a înţelegerii prealabile între cei trei inculpaţi şi nici măcar a faptului că inculpatul Becali George, la momentul încheierii vânzării, intenţiona să facă această ofertă (nici nu era proprietarul terenului din Ştefăneşti). Pe de altă parte, nici suprafaţa terenului şi nici valoarea modestă a acestuia nu înclina spre varianta acuzării – primirea unui teren de 700 de mp, în câmp, lipsit de utilităţi, în valoare, conform expertizei, de 3.483, în scopul aprobării unui schimb de peste 20 ha”, susţine luju.ro
Infracţiunile de luare de mită, respectiv de complicitate la luare de mită, infracţiuni de corupţie, nu au fost certificate, poziţie exprimată unanim de către toţi judecătorii cauzei, inculsiv în planul judecăţii în recurs, indiferent de nuanţele de motivare.

“Instanţa nu poate să-şi fundamenteze o hotărâre de condamnare pe probabilitate, pe supoziţii, ci doar pe certitudinea dobândită pe bază de probe de natură să înlăture orice echivoc şi să demonstreze, dincolo de orice dubiu rezonabil, vinovăţia inculpaţilor” Judecătorii Săndel Macavei şi Rodica Cosma

×