x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bechtel vrea 120 milioane de euro pentru lucrări necertificate

Bechtel vrea 120 milioane de euro pentru lucrări necertificate

de Ovidiu Ciutescu    |    11 Dec 2008   •   00:00
Bechtel vrea 120 milioane de euro pentru lucrări necertificate

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) susţine că Bechtel, compania care construieşte Autostrada Transilvania, îşi va primi banii pentru lucrări în 2008 până la sfârşitul anului. Oficialii români spun că americanii vor primii bani numai pentru lucrări certificate de consultant şi aprobate de companie, informează Agerpres.



Potrivit CNADR, măsura luată de Bechtel, care ar putea să concedieze, din ianuarie, 2.300 din cei 2.500 de muncitori de pe Autostrada Transilvania, este determinată de obligaţia constructorilor de a trece la închiderea şantierelor şi conservarea lucrărilor pentru perioada de iarnă. Bechtel susţine că are de primit bani din partea CNADNR pentru lucrări efectuate în această toamnă şi că nu există exproprieri finalizate pentru a putea lucra. “Bechtel are de primit 26 milioane euro pentru lucrări în octombrie şi 16 milioane pentru lucrări în noiembrie. Compania a primit deja jumătate din suma aferentă lunii octombrie şi TVA, iar pentru luna noiembrie trebuie să plătim banii până pe 25 decembrie, ceea ce vom şi face”, a precizat directorul general CNADNR, Dorin Debucean.

Reprezentanţii CNADNR susţin că Bechtel cere şi 120 milioane euro pentru unele lucrări în 2007 şi 2008 necertificate de consultantul EGIS Scetauroute, lucrări care vizează în general reparaţii la taluzuri şi terasmente, reparaţii pe care CNADNR nu le poate plăti conform contractului. “Este adevărat că sunt anumite sume în dispută, dar nu suma care se vehiculează”, a precizat purtătorul de cuvânt al Bechtel, Bogdan Sgârcitu. Acesta a spus că cerinţele companiei Bechtel privind disponibilizarea unor salariaţi nu sunt un prilej de a forţa mâna autorităţilor, compania fiind nevoită să lucreze fără a avea amplasamentul prexat pe 15 la sută din suprafaţa necesară pentru lucrări. De asemenea, Bechtel susţine că nu are predate utilităţile la nodurile rutiere, iar un sit arheologic pe traseul tronsonului Suplacu de Barcău - Borş nu a fost descărcat de sarcină: “În ceea ce priveşte tronsonul Suplacu de Barcău - Borş, nu putem lucra decât pe 62 la sută din amplasament la ora actuală”.

Sgârcitu a precizat că Bechtel are de primit 27 milioane de euro la care se adaugă TVA de 14,7 milioane lei, lucrări efectuate şi neplătite în perioada iulie - octombrie 2008, la care se adaugă 27 milioane de euro lucrări pe luna noiembrie. “Nu este o încercare de a forţa mâna CNADNR, dar în condiţiile actuale nu mai este nici fond de lucru, iar dacă nu sunt efectuate plăţile, nu mai putem plati muncitorii. Deja peste 100 de munictori straini care lucrau pe şantier au părăsit ţara”, a explicat reprezentantul Bechtel. În cazul disponibilizării muncitorilor, compania Bechtel a anunţat că salariaţii vor primi două salarii de bază ca plată compensatorie. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Transporturilor, la ora actuală Ministerul Finanţelor nu mai are bani pentru plata lucrărilor la Autostrada Transilvania în luna noiembrie, şi nici pentru exproprieri pentru tronsoanele în execuţie.

×
Subiecte în articol: romania milioane bechtel lucrări