x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator BEI alocă 90 mil. euro companiei Electrica pentru modernizare

BEI alocă 90 mil. euro companiei Electrica pentru modernizare

06 Ian 2022   •   22:00
BEI alocă 90 mil. euro companiei Electrica pentru modernizare

Banca Europeană de Investiții (BEI) a acordat ultima tranșă, de 90 de milioane euro, din împrumutul pe termen-lung de 210 milioane euro acordat Grupului Electrica pentru modernizarea rețelelor de distribuție, implementarea contoarelor inteligente și accelerarea utilizării energiei regenerabile.

Împrumutul în valoare de 90 milioane euro oferit de BEI, pe o perioadă de 15 ani, companiei Distribuție Energie Electrică România SA (DEER), operatorul de distribuție a energiei electrice din cadrul Grupului Electrica, reprezintă a doua tranșă a finanțării de 210 milioane euro pentru susținerea programului ambițios de investiții în infrastructura energetică, de 300 de milioane de euro. Planul de investiții va sprijini consolidarea și modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice, inclusiv modernizarea și realizarea de noi linii electrice, construirea și dezvoltarea stațiilor electrice și instalarea de componente pentru automatizarea rețelei în toată România.

„Banca Europeană de Investiții este încântată să ofere 210 de milioane de euro pentru susținerea programului de investiții la nivel național al Electrica, de 300 de milioane de euro, pentru a spori nivelul de utilizare a energiei din surse regenerabile, a îmbunătăți capacitatea rețelei și a îndeplini obiectivele de decarbonizare pe termen lung. Cea mai recentă finanțare, de 90 de milioane de euro, convenită cu Electrica reflectă progresul rapid al inițiativei de transformare și angajamentul comun al BEI și Electrica de a facilita o utilizare mai mare a energiei din surse regenerabile”, a declarat Christian Kettel-Thomsen, vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, responsabil pentru energie și operațiuni de creditare în România.

“Noul program de investiți realizat de Electrica, cu impact important la nivel național, aduce beneficii consumatorilor și permite, pe viitor, o utilizare mai mare a energiei din surse regenerabile. Cea mai recentă finanțare din partea Băncii Europene de Investiții va permite Grupului Electrica să înlocuiască activele învechite, să răspundă mai bine nevoilor de energie ale celor 3,8 milioane de consumatori, prin instalarea de contoare moderne și, totodată, să accelereze tranziția către o economie <> în România”, a declarat Corina Popescu, CEO Electrica.

Programul de investiții al Grupului Electrica, de 300 de milioane euro, include investiții noi în județele Prahova, Dâmbovița, Buzău, Brăila, Galați, Vrancea, Brașov, Mureș, Covasna, Harghita, Sibiu, Alba, Cluj, Sălaj, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Bihor și Satu Mare, în modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice, reducerea pierderilor de energie și îmbunătățirea fiabilității generale a rețelei.

Extinderea rețelei va permite conectarea a peste 180.000 de noi consumatori și va facilita, în anii următori, o utilizare pe scară mai largă a energiei din surse regenerabile în România.

Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, deținută de statele sale membre.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: energie electrică