x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bine organizaţi, ROMII din Maramureş fură TOT de pe terenurile fermierilor. Se cere intervenţia jandarmeriei

Bine organizaţi, ROMII din Maramureş fură TOT de pe terenurile fermierilor. Se cere intervenţia jandarmeriei

12 Mai 2014   •   19:34
 Bine organizaţi, ROMII din Maramureş fură TOT de pe terenurile fermierilor. Se cere intervenţia jandarmeriei

Primarii mai multor localităţi din judeţul Maramureş au solicitat, luni, prefectului Anton Rohian să intervină pe lângă reprezentanţii autorităţilor din MAI pentru a preîntâmpina furturile de produse agricole de pe terenurile micilor fermieri. 

Primarii comunelor Ardusat, Satulung, Coroieni şi Mireşul Mare au afirmat, la o întâlnire cu prefectul judeţului Maramureş, că etnici romi organizaţi în grupuri de 3 -8 persoane fură bunurile ţăranilor din câmp, cosesc iarba pentru animale, iar când sunt prinşi de aceştia devin violenţi şi îi agresează fizic pe proprietarii terenurilor agricole. 

'Romii au devenit extrem de violenţi, iar când ţăranii îi descoperă la furat proferează ameninţări la adresa oamenilor, jignesc, înjură şi în unele situaţii, anul trecut au fost chiar şi agresiuni fizice. Unele familii au fost avertizate de romi că se vor răzbuna în cazul care mai se împotrivesc', a spus primarul comunei Ardusat, Ciprian Rus. 

'Cam fură tot ce se poate fura din câmp, inclusiv fânul proaspăt cosit. Cetăţenii se plâng că sunt furate şi animale din gospodărie', a declarat primarul comunei Coroieni, Gavril Ropan. 

Prefectul judeţului Maramureş a cerut primului-adjunct al Inspectoratului Judeţean de Jandarmerie, Marian Teglaş să intervină ferm în respectarea legii ce se impune în asemenea situaţii. 'Proprietatea este sfântă şi trebuie respectată, trebuie să punem piciorul în prag ca asemenea lucruri să nu degenereze. Oamenii aceştia investesc bani, cheltuiesc pentru a înfiinţa anual culturi agricole, legumicole, fânaţe, iar cineva îşi bate joc de munca lor. E momentul să vedem despre ce e vorba şi să acţionăm', a spus Anton Rohian. 

Pe de altă parte, primul-adjunct al IJJ Maramureş, lt.col. Marian Teglaş, a precizat că recent n-a primit nicio sesizare din partea autorităţilor locale sau cetăţenilor pentru a interveni. Acesta a fost de părere că nici sancţiunile pecuniare sau munca în folosul societăţii nu vor diminua furturile. 

'De cele mai multe ori în asemenea cazuri măsurile impuse nu-şi ating scopul prevăzut. Cunoaşteţi situaţiile prin care am mai trecut de-a lungul anilor. Trimitem să fie executaţi silit, transformăm amenda contravenţională în muncă în folosul comunităţii, iar persoanele respective nu se prezintă, ajung în instanţă şi din nou trec pe la noi. Cred că scopul coercitiv e nul fără posibilitatea îndreptării lucrurilor', a spus adjunctul IJJ Maramureş.

Primarii au sugerat prefectului Rohian şi reprezentantului Jandarmeriei varianta montării unor camere video în zonele locuite de romi, cât şi organizarea unor patrule mixte pentru combaterea furturilor din câmp. (Agerpres)

×