x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator BUCUREŞTI ŞI CONSTANŢA - La iarnă primim căldură cu porţia

BUCUREŞTI ŞI CONSTANŢA - La iarnă primim căldură cu porţia

24 Sep 2008   •   00:00

Pierderile istorice ale sistemului energetic ameninţă să decupleze de la căldură peste trei milioane de oameni din Bucureşti şi Constanţa.



Pierderile istorice ale sistemului energetic ameninţă să decupleze de la căldură peste trei milioane de oameni din Bucureşti şi Constanţa.

Randamentele slabe ale termocentralelor, pierderile din reţele şi rău-platnicii îi vor afecta pe toţi locuitorii celor două oraşe, care sunt conectaţi la sistemul centralizat, dacă autorităţile nu vor găsi urgent o soluţie.

Datoriile de 450 de milioane de euro ale RADET către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) vor face ca alimentarea cu apă caldă şi furnizarea de energie termică să fie efectuate doar parţial în această iarnă pentru Bucureşti şi Constanţa, conform producătorului de energie electrică şi termică. ELCEN se plânge că se află în postura de a nu mai furniza decât parţial căldura şi apa caldă dacă nu îşi va recupera sumele restante. “Regiile de termoficare RADET Bucureşti şi Constanţa au datorii neachitate de circa 450 de milioane de euro către producătorul de energie termică Electrocentrale Bucureşti, aflat în situaţia de a nu mai putea furniza energie termică şi apă caldă menajeră în cele două mari oraşe. ELCEN se află în acest moment în postura de a furniza parţial energie termică dacă nu îşi va încasa datoriile de la cei doi distribuitori de energie termică”, se precizează într-un comunicat al Elcen.

AMENINŢARE
Scandalul este în continuarea celui din vară, când Elcen a solicitat plata datoriilor istorice, care se ridică la 714 milioane de lei pentru RADET Bucureşti şi de 148 de milioane de lei pentru Constanţa. La aceste sume se mai adaugă penalizări în valoare de 608 milioane de lei pentru regia din Capitală şi de 121 de milioane de lei pentru cea constănţeană.

Irina Duică, directorul comercial al ELCEN, a declarat că datoriile respective nu se pot anula, fiind prevăzute în Codul Fiscal. Până acum, producătorul a reuşit cumpărarea combustibililor contractând credite cu garanţii guvernamentale în cuantum de 220 de milioane de euro. Însă în condiţiile actuale, societatea nu va dispune de fondurile pentru achiziţia de combustibil. Elcen ameninţă să furnizeze doar 35%-45% din factură, deoarece exact atât plăteşte şi RADET. ELCEN asigură 40% din consumul de gigacalorii al României, circa 6,662 de milioane gcal, şi 13% din curentul electric, 6,759 TWh.

×
Subiecte în articol: observator milioane bucuresti elcen