x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bucurestiul vechi, numai pentru pietoni

Bucurestiul vechi, numai pentru pietoni

23 Feb 2005   •   00:00

OBSERVATOR
Pentru a evita transformarea centrului istoric al Capitalei intr-un morman de moloz, Liviu Negoita, primarul Sectorului 3, vrea sa interzica accesul masinilor in zona.
PLANURI. Zona veche a orasului va fi modernizata
Modernizarea centrului istoric al Capitalei a redevenit subiect de discutie intre autoritatile locale. Liviu Negoita, primarul Sectorului 3, vrea sa interzica accesul masinilor in zona veche a orasului. Daca se poate de saptamana viitoare. Lucrurile nu sunt chiar asa de simple, pentru ca ideea a mai fost vehiculata si de alti primari, insa fara succes. Astazi, membrii Comisiei de Circulatie din cadrul Municipalitatii vor decide daca ideea lui Negoita poate fi sau nu pusa in practica. Apoi proiectul de hotarare va fi supus aprobarii in sedinta de Consiliu General de saptamana viitoare. In cazul in care toata lumea va fi de acord, cea mai veche zona a Bucurestiului va deveni pietonala, delimitata de Strazile Doamnei, Calea Victoriei, Splaiul Independentei, I.C. Bratianu, Strazile Coltei si General Florescu, Calea Mosilor, Corneliu Coposu, I.C. Bratianu.

"95% din cladirile din centrul istoric apartin Sectorului 3, iar ’97 dintre acestea au fost declarate monumente istorice. Suntem obligati de realitate sa luam masuri urgente, pana nu va fi prea tarziu. Masura de a declara zona pietonala trebuia luata pana in 2006, dar mi-e teama ca, daca se intarzie, vom gasi un morman de moloz. Cladirile sunt foarte vechi si subrede", a spus Negoita. Interzicerea circulatiei auto se va face in perimetrul amintit prin indicatoare de circulatie, cu exceptii de necesitate - masini de politie, pompieri si Salvare. Masinile de aprovizionare a magazinelor din zona sau cele de salubritate nu vor avea voie sa depaseasca 3,5 tone.

SANTIER. Ideea a fost agreata si de Razvan Murgeanu, primarul general interimar, mai ales ca in acest an centrul istoric se va trasforma intr-un santier. Zona va intra intr-un program de finantare privind reabilitarea infrastructurii, in valoare de 9,5 milioane de euro - obtinuti din credit BERD si bani de la bugetul local.

Autoritatile insa vor trebui sa rezolve o problema mult mai grava. 80% dintre imobilele din centrul istoric au fost ocupate abuziv. Cei care locuiesc in acea zona, multi certati cu legea, vor fi evacuati teoretic, caci practic pare imposibil. Mai toti edilii care s-au perindat atat pe la Primaria Capitalei, cat si pe la Primaria Sectorului 3 au incercat sa-i dea afara pe cei care stau ilegal, insa totul a ramas la stadiu de vorbe. Ei locuiesc in apartamente insalubre, fara apa si fara caldura. (Monica C. Andrei)

×
Subiecte în articol: observator zonă