x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Bujorul românesc, declarată Floarea Națională a României. Cei care o rup au parte de amenzi foarte mari

Bujorul românesc, declarată Floarea Națională a României. Cei care o rup au parte de amenzi foarte mari

de Redacția Jurnalul    |    23 Apr 2024   •   18:15
Bujorul românesc, declarată Floarea Națională a României. Cei care o rup au parte de amenzi foarte mari
Sursa foto: Facebook | Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi

Într-o ceremonie solemnă desfășurată la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a promulgat oficial Legea prin care bujorul românesc a fost consacrat ca floare națională a României. Această decizie vine să pună în valoare nu doar frumusețea inconfundabilă a acestei flori, ci și să celebreze simbolismul și tradiția încărcată de istorie care o înconjoară.

Legenda străveche care atribuie bujorului semnificația pământului înroșit de sângele eroilor moldoveni căzuți în lupta de la Roșcani în 1574 rămâne în centrul atenției, conferindu-i acestuia o încărcătură emoțională profundă. În timp ce bujorii își desfășoară petalele delicate, ei devin mărturii vii ale curajului, sacrificiului și rezistenței eroilor din trecut.

Cu toate acestea, odată cu onorarea sa ca floare națională, bujorul devine și un simbol al conservării și protejării biodiversității naturale a României. În ciuda atracției pe care o exercită, legea este fermă în ceea ce privește protejarea speciei și habitatelor sale naturale. Cei care încalcă aceste reglementări se confruntă cu amenzi semnificative, conform OUG nr. 195/2005.

În timp ce Grădina Botanică Galați își deschide porțile pentru a-i primi pe vizitatori în mijlocul unui spectacol de culoare și miresme oferit de bujorii înfloriți, locuitorii din localitatea Băneasa din județul Galați se pregătesc să sărbătorească această emblemă națională în mijlocul rezervației naturale unde crește sălbatic.

„Chiar dacă la meteo s-a anunțat vreme ploioasă, bujorii din Grădina Botanică Galați insistă să veniți să-i vedeți înfloriți! Afară este încă soare și o plimbare în mijlocul naturii este binevenit”, au anunțat reprezentanții Complexului Muzeal de Științele ale Naturii într-un mesaj însoțit cu bujorii înfloriți.

Conform OUG nr. 195/2005, amenzile pentru persoanele fizice pot ajunge între 5.000 și 10.000 de lei, în timp ce persoanele juridice pot fi sancționate cu sume cuprinse între 30.000 și 60.000 de lei.

În 2022, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea prin care bujorul este declarat floarea națională a României, potrivit adevarul.ro.

×