x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Buline tip semafor şi pentru fructele iradiate.

Buline tip semafor şi pentru fructele iradiate.

de Aniela Nine    |    01 Iun 2011   •   11:48

Propunerea ca alimentele sa aiba pe etichete un fel de semafor alimentar, adica buline in culorile luminilor semaforului care sa indice daca sunt sau nu sanatoase pentru consumator va fi extinsa si la legume si la fructe, cu precadere din import, pe etichetele acestora urmand sa existe avertizari privind nivelul de radiatii. Ideea ii apartine deputatului PSD Matei Bratianu si va fi adaugata sub forma de amendament la proiectul senatorului PDL Staicu Florian care prevede aplicarea de buline verzi, portocalii sau rosii pe produse, in functie de gradul de aditivi novici sanatatii pe care ii contin.

'Voi depune maine acest amendament la initiativa legislativa privind etichetarea alimentelor in sensul ca, in afara de produsele cu aditivi alimentari, sa fie etichetate si legumele si fructele care prezinta un grad de iradiere peste cel admis. Eu spun ca nu o sa se eticheteze fiecare portocala, pepene, castravete sau rosie, ci pe etichetele pe care scrie produsul respectiv, asa cum pana acum cumparatorii pot vedea provenienta lor, sa fie pusa aceasta etichetare cu privire la gradul de iradiere', a spus Bratianu la discutiile din comisia pentru industrii a Camerei. Propunerea deputatului a fost bine primita de initiatorul proiectului, insa nu aceeasi atitudine a avut-o vicepresedintele ANPC Samuel Calota, care a respins propunerea, ca, de altfel, si pe cea privind semaforul alimentar.

'Romania nu-si poate permite sa eticheteze fructele pentru ca exista organisme care supervizeaza punerea pe piata a acestor produse', a sustinut Calota, adaugand ca un astfel de proiect ar putea bloca circulatia marfurilor. Singura concesie facuta de Calota a fost ca etichetarea sa cuprinda o bulina cu numarul de aditivi pe care ii contine un produs. Deputatul Bratianu a negat afirmatiile lui Calota privind verificarea fructelor sI legumelor din import, facandu-l mincinos pe vicepresedintele ANPC. Desi deputatii din comisie s-au declarat de acord cu propunerea lui Bratianu, o decizie in acest sens va fi luata abia saptamana viitoare.

×